Създателите на уеб браузъри се провалят в най-важната задача

Браузърите вече не са просто уеб браузъри, а рамки за колекция от приложения и функции
(снимка: CC0 Public Domain)

Уеб браузърите от известно време не са просто уеб браузъри. Разработчикът Джак Уолен, който е работил в екипите на почти всички браузъри, предлага на колегите си да се завърнат към основното си дело: създаването на средство за показване на уеб страници.

Какво е уеб браузър? Всички сме наясно – програма, с която разглеждаме уеб сайтове. Повечето такива програми ги знаем – Firefox, Chrome, Safari, Opera и много други. Но разработчиците все повече се занимават с неща, които не са пряко свързани с основната работа на браузърите – и все повече се провалят в основната си работа, а именно да създават софтуер за показване на уеб страници, казва Уолен.

„Някога уеб браузърите правеха едно нещо и го правеха добре. Какъв беше този магически трик? Разработчиците правеха софтуер за разглеждане на уеб сайтове и това беше почти всичко. След това браузърите започнаха да добавят нови функции. Първо това беше имейл клиентът (помните ли Netscape Navigator?). След това започнаха други работи – разширения, приложения, панели, мениджъри на пароли, крипто портфейли”, казва Уолен, цитиран от Tech Republic.

За човек може да бъде изтощително дори само да се опитва да проследи новите функции, които разработчиците добавят. С всяко ново попълнение най-важната задача на уеб браузъра все повече остава забравена.

Коя задача? Показването на уеб страници, как коя!

Да си представим: Браузър X добавя функция Y, а екипът на браузър Z усеща, че трябва да копира функция Y. Но не само това, а след това и да изпревари Браузъра X, като добави функция V. Порочният цикъл не свършва дотук. Браузър A влиза на арената и копира функциите Y и V, а след това, с надеждата да обърне играта в своя полза, изстрелва на пазара и трета функция W, което няма нищо общо с първоначалната цел на уеб браузъра. После всички я копират, за да не останат по-назад.

И какво излезе? На този етап всеки уеб браузър има функции Y, V и W. Обаче лудата надпревара не спира дотук. Уеб браузърът B излиза на пазара с всички фанфари и всички функции, които досегашните играчи са имали, но той дебютира и с нещо ново и невиждано – функцията G. И ето, че всички се втурват да я копират, за да се надминават взаимно отново…

„Ето това е положението. Уеб браузърите вече не са само уеб браузъри, а рамки за колекция от приложения и функции, които не правят нищо повече от засенчване на основната задача на браузъра – да показват уеб сайтове”, гневен е Уолен.

„Всички са виновни”

„Не се заблуждавайте, всеки от популярните уеб браузъри е виновен за това. Когато изоставих Firefox (поради тази и други причини), прескачах от браузър към браузър, само и само за да открия, че всеки от тях превръща уеб сайтовете във вторична функция”.

Всеки от браузърите може да показва страници, ала постоянното им раздуване с допълнителни функции натежава. Програмите започват да стават тромави, нестабилни, „бъгави”.

Разбираемо е защо разработчиците на браузъри правят това. Те искат да завоюват пазарен дял. Всеки търси начин да намери и предложи „функция-трепач”, която да привлече всички потребители – или поне повечето. И затова всеки търси да вгради нова и „неустоима” функция всеки ден.

Но тези „функции-трепачи” често пъти утрепват самия браузър – или поне самото браузване.

Чисто и семпло

„Защо разработчиците на уеб браузъри не премахнат всички тези екстри и не ги направят на добавки? По този начин потребителите ще могат да започнат с един семпъл, базов браузър и да си надградят само с това, което им харесва. Ако е необходимо”, пита софтуерният специалист.

Който иска само уеб браузър, не добавя нищо. Който иска уеб браузър с вграден мениджър на пароли, добавя си мениджър на пароли. Който иска браузър като кухня – с всичко – може да надгради с всичко, което предлагат разработчиците.

Разбира се, има три функции, които повечето браузъри ще трябва да включват по подразбиране:

  • управление на разделите;
  • настройки за поверителност;
  • управление на отметки.

Но освен тези неща всичко останало може да бъде добавка. „При първото стартиране на браузъра позволете на потребителя да избере какво иска да бъде включено. Не предполагайте, че знаете по-добре, защото не знаете”, казва разработчикът. „Не знаете какво е най-важно за всеки потребител. Можете да отидете и още по-далеч и да направите тези разширения и добавки „външни” – да са разработени от трети страни. По този начин можете да се съсредоточите върху създаването на възможно най-доброто приложение за показване на уеб сайтове. Би било бързо, надеждно, сигурно и невероятно лесно за използване”.

Вероятността всичко това да се случи, разбира се, не е голяма. И в момента има прости, семпли браузъри, които правят точно това – позволяват сърфиране в интернет и нищо повече. Идеята е да правят едно нещо и да го правят добре.

„Когато решите да използвате подобен браузър, вие се отказвате от някои удобства, предлагани от по-големите браузъри като мениджър на пароли, режим инкогнито и други. Но това, което печелите, е бързина, надеждност и простота”, заключава разработчикът.

Коментари по темата: „Създателите на уеб браузъри се провалят в най-важната задача”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ох Петко и останали мили наранени душици. При тия тежки проблеми и при това реваньЕ и цвиленьЕ, направо не знам как ви лови сън.

    – Какво лошо виждаш в това хората да си имат граждански организации за защита правата на потребителите?
    Ами нищо лошо не виждам. Даже мога да ти подскажа ако не знаеш, вече съществуват доста организации за защита на потребителите. Даже някой вършат и работа. Но за да съвършат работа първо някой нещо да обясни, аргументирано да се обоснове. Ама това не е като да цвилиш неутешимо, но да не знаеш какво говориш.
    Пък ако тези организации не ви устройват, направете си. Гарантирам, че няма никой да ви забрани. Но пак, това няма да сте вие, защото се иска акъл.

    – За комунизъм, монополизъм, оф хайде малко научете смисъла на тези думи, преди да ги употребявате. Има поне 20 браузъра в момента, поне половината от които са безплатни. Има и над 4 милиона сайта. При тези цифри да се говори за монополизъм е малоумие.
    Ако и това ви не стига, гарантирам, че акo знаете поне малко да използвате Питон или поне 5 вида JavaScript frameworks или библиотеки, можете да си направите всякакъв кастъм сайт “изстъргвачки”, които да ви доставят точно каквото съдържание искате. Дори няма да споменавам за различните варианти за доставка на новини в какъвто формат искате и които могат да бъдат четени с приложения с по 25 реда код.

    – Дори нещо неволно да сме сгрешили е капка в морето в сравнение с твоя океан от тъпотия и злоба.
    Абе то една дума няма дето да не е малоумие, а вие се надявате едно да сте сгрешили …

  2. Петко

    Фофу излази от своята дупка!
    Дори нещо неволно да сме сгрешили е капка в морето в сравнение с твоя океан от тъпотия и злоба.

    Какво лошо виждаш в това хората да си имат граждански организации за защита правата на потребителите?

    Монополизма е също изродена форма на комунизъм и поражда злоупотреби изнудване на хората с цени, качество и функции вградени в продукти които са против интересите и правата на свободните хора, които би трябвало да живеят в свободен от монополи пазар.

  3. Фофу

    Хайде пак се сбраха мрънкалници, цвилещи, тъпунгери, дежурни тролове и пр. подобни и се започнаха надпревара за най-голяма глупост.

    Обикновено имам време и казвам нещо кокретно към нещо друго казано, но тук просто малоумието е с неизбродим размах.

  4. Димитър Иванов

    Така е, един голям проблем, за който почти не се говори е така нареченото планирано остаряване. Производителите слагат дефекти в устройствата си да забавят или блокират или рестартират устройствата си, така че да дразнят потребителя и той да си каже – абе писна ми, това остаря, ще взема да го сменя.
    Трябва потребителите да се обединят в разни организации и някак да натискат силно производителите по всякакви начини – бойкот, намиране на бъгове и докладване на институции и органи, настояване за действие от страна на производителите и т.н.

  5. Anonymous

    Прав си за повечето неща. Обаче има изклюечния и то не малко. Добавки екстри така вградени, че не е възможно пълно деактивиране и да не говорим за деинсъалиране и изтриване това е мисия неневъзможна за потребителя дори сам да премахне всичко което не ползва и не го желае. Производители и маркетолози са толкова агресивни те диктуват и насила налагат на хората ненужни неща. Пример все пак ми трябва телефон какъвто и да си избера не мога да го изчистя от софтуерните екстри, а хардуер да не говорим изобщо със запоени батерии несменяеми и прграмирани и планирани преднамерено и злонамерено дефекти и кратки срокове на ползване. Какво може да направят обикновените хора???? Някакъв наистина мащабен бойкот по целия свят който да принуди и дори да предизвика фалити сред тези обръчи от фирми към гиганти и монополи. То такова чудо трябва да се случи като мащабна потребилтелска война и бойкот няма оправия иначе.

  6. Димитър Иванов

    Това нещо важи и за много други софтуерни сфери, но уви акционерите, собствениците и мениджърите даже и да разбират идеално тези обосновки, то никога няма да рискуват и да поемат този път. Защото тези, които останат в схемата с екстрите има огромен шанс да впечатлят обикновенния потребител и да лапнат пазар и съответно пари и влияние.

    Така че, докато самите потребители не осъзнаят, че техните браузъри, телефони, коли и всякакви смарт джаджи са претъпкани с екстри и функции, които са излишни или просто те не ги ползват, няма да има напредък. Нека ги има екстрите и функциите, лошо няма, това е част от развитието, но голяма част от тях са задължителни и голяма част от потребителите само това гледат, сравняват и лигите им капят да вземат най-новото!

  7. Saevar

    аз лично ползвам браузъра само за отваряне на уеб съдържание, други функции неползвам, ползвам плъгин който да блокира скриптове както и equalizer плъгин за настройка на музика от уеб пространството но те са на трети лица/разработчици, така че наистина няма нужда самите създатели на уеб браузъри да се мъчат да вкарват допълнителни неща, само забавят основната работа…

  8. Anonymous

    всичко е така устроено от алчни хора не само уеб браузйрите дори и самите уеб страници са тромави с купища ненужни неща.

    Измислят безумно сложни дизайнерски сайтове с измислени екзотични диалектни и изкълчени езици за писане на код или уебене.

    Това е пълна истерия окло уебенето и правенето на уеб. Всичко уебат прекомерно и нездравословно. Важните и съществените неща естествено се губят сред толково много глупости и уеб боклук. Всичка това спъва развитието на бъдещето на изграждане на едно пълноценно информационно общество.

  9. Пешо

    Най-важната задача на Chrome е да следи потребителите!

  10. Anonymous

    Има и освовна причина за нежелани екстри добавки по браузърите!

    Колко хора се замислят ако нещо е безплатно то това означава че самите потребители са продукт и средство за правене на пари.

    Трябва да правят пари да следят и профилират хората няма нищо безплатно.

  11. Реклама

    Най-важната задача на браузъра е да даде лесен начин за премахване на рекламите.

  12. Иво

    То всичко хубаво,но софтуер и хардуер от години си взаимодействат на пазара.”Лек”софтуер няма как да продава нов и по-мощен хардуер.
    Преди години за да браузваш в интернет бяха нужни няколко mb оперативна памет,а сега ти трябва няколко Gb за “гладка” работа.

Коментар