Volkswagen влага милиарди в китайско производство

Volkswagen планира огромни инвестиции в производството на електромобили в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Германският производител на автомобили Volkswagen обяви, че заедно с три китайски смесени предприятия с негово участие ще инвестира общо около 15 милиарда евро в производството на електрически превозни средства. Средствата ще бъдат изразходвани в периода от 2020 г. до 2024 г.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света, така че решението за инвестиране в развитието на местно производство е разбираемо. Партньори на Volkswagen в съвместните предприятия са китайските компании FAW Group, SAIC Motor и JAC, съобщи Ройтерс.

По-конкретно, инвестициите ще бъдат насочени към разширяване на гамата на компанията от електрически превозни средства. До 2025 г. германският производител на автомобили възнамерява да пусне 15 модела в Китай – както напълно захранвани от батерии, така и хибридни модели.

Още през октомври тази година Volkswagen ще започне да произвежда електрически превозни средства, базирани на своята MEB архитектура, в два китайски завода. Местните компании CATL, Guoxuan и A123 ще доставят батериите.

Коментар