Ultrastar DC HC550 – Western Digital вдига капацитета до 18TB

В 3,5-инчовия формат на Ultrastar DC HC550 са вградени цели 9 плочи
(снимка: Western Digital)

Нов твърд диск на Western Digital предлага впечатляващите 18 терабайта (TB) за съхранение. Достигането на подобни стойности е резултат от сериозни технологични достижения, включително в областта на аеродинамиката и химията. Целта е да се осигури максимална плътност на данните, енергийна ефективност, надеждност  и от там най-добра обща цена на притежание.

Моделът Ultrastar DC HC550 използва няколко иновативни технологии, които позволяват постигане на неговите рекордно висок капацитет и производителност. Една от тях е внедряването на първото четящо рамо с три посоки на движение, което позволява още по-прецизно позициониране на главите. По този начин се подобрява точността при търсене (особено предвид свързаните с процеса вибрации), както и бързината на откриване на конкретната зона.

Друга иновация е вграждането на цели 9 плочи в 3,5-инчовия формат. Всяка от тях има плътност на съхранение от 1022 гигабита на квадратен инч. Това е възможно и благодарение намаляването на дебелината на някои от компонентите – горният капак, рамената, печатната платка (с цели 42%) и др. Подобреният мотор на шпиндела и лагерите позволяват намаляване на потребяваната при работа енергия.

Не по-малко важни са използваната технология за енергийно подпомаган магнитен запис (EAMR), която работи в съчетание с познатата HelioSeal – запълването на вътрешността на диска с хелий вместо въздух, за по-ниско съпротивление при въртене. Western Digital вече е доставил над 65 милиона диска с HelioSeal.

Ultrastar DC HC550 идва с рейтинг за надеждност от 2,5 милиона часа средно време между отказите. За подсигуряване на данните е предвидена възможност за самокриптиране.

Ultrastar DC HC550 идва с рейтинг за надеждност от 2,5 милиона часа средно време между отказите
(снимка: Western Digital)

Дискът е подходящ за приложение в облачни и хипермащабни центрове за данни, за дистрибутирани файлови системи и съхраняване на обекти с решения като Ceph и OpenStack Swift, както и за Apache Hadoop и анализ на големи данни.

Реализирана е и защита на фърмуера, при която се съхранява предишният образ с цел подсигуряване на сигурен ъпдейт, при който се прави проверка за RSA подписване.

По отношение на производителността, Western Digital Ultrastar DC HC550 може да се похвали с архитектура на кеша Media Cache Plus, която подобрява скоростта при случаен запис, както и с 512MB кеш буфер.

Дискът се предлага с 5-годишна гаранция с интерфейси 12Gb SAS и 6Gb SATA от партньорите на официалния дистрибутор АСБИС България.

Коментар