Химиците в БАН се сдобиха с персонален суперкомпютър

Първата в България работна станция с графичен процесор Nvidia Tesla ще обслужва изчислителните нужди на химиците в БАН. Персоналният суперкомпютър с GPU ускорение ще се използва за анализ на електростатичните заряди в протеините в Института по органична химия с Център по фитохимия, съобщиха от Nvidia.

Учените ще се възползват напълно от високопроизводителната CUDA-базирана паралелизация, осигурена от системата. Изчисленията за пренос на заряда в протеините под електростатичен контрол ще бъдат използвани за разработка на бъдещи високотехнологични системи.

По-конкретно, с високопроизводителна CUDA паралелизация ще се изчислява уравнението на Поасон-Болцман. Ще се извършва също анализ на динамиката при пренос на заряда (взаимно свързан протонен и електронен пренос), както и топологичен анализ на експериментална плътност на електрони в протеините (квантовата теория за атомите в молекулите на Бадер), уточни професор Борис Атанасов.

Системата ще се използва още за високопроизводителна визуализация на тримерни електростатични полета на протеини с използване на експериментални подходи.

Работната станция, асемблирана от фирма Перси, се базира на шаси и дънна платка Supermicro, включва професионален графичен контролер Nvidia Quadro FX 3800 за визуализация и два изчислителни процесора Nvidia Tesla C1060 за постигане на оптимално визуално качество и впечатляваща изчислителна мощ.

Nvidia Tesla C1060 превръща работната станция във високопроизводителен персонален суперкомпютър, който дава възможност на професионалистите да постигнат значително по-високи производителност и енергийна ефективност, спрямо CPU-ориентираните решения.

"Благодарение на перспективното мислене на конструкторите на Supermicro, подготвили платформата за вграждане на Nvidia Tesla C1060, системата заработи с лекота и показа очакваните резултати", коментира Евгени Кърпачев, управител на Перси.

Изчислителните процесори Tesla C1060 разчитат на многоядрена паралелна архитектура, която в комбинация със "C"-базираната CUDA среда за разработка отключва пълния потенциал на графичните процесори за извършване на много тежки изчисления.

по темата: „Химиците в БАН се сдобиха с персонален суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. BG

    Абе като пишете статии внимавайте с изразите – суперкомпютър е мощен компютър са различни понятия. Нещо като самолет и хвърчило.

  2. iCaci

    Рекламата е голямо нещо, но действителността е съвсем различна. Tesla работи бързо само при сметки с единична точност (32-битов IEEE 754). При пресмятания с двойна точност производителността пада над 10 пъти — 73 Gflops срещу 933 Gflops (пикови, т.е. теоретични и на практика недостижими стойности). Повечето утвърден научен код използва именно числа с двойна точност, като освен това често е писан на Fortran, а CUDA е разширение на C. Т.е. не само трябва да се пренаписва от Fortran на C, ами и да се верифицира при работа с по-ниска числена точност. Т.е., да, с Tesla може да се направи ценово и енергийно ефективен суперкомпютър, но, не, той не може да бъде универсален и да замести тежките CPU решения. Това са все подробности, които nVidia спестява на крайните потребители.

    Но иначе, голямо браво на Перси, че с ценовата си политика направиха възможно развитието на сектора на бюджетните високопроизводителни изчисления в милата ни родина.

    Между другото, написали сте грешно името и на Поасон, и на Болцман…

Коментар