Алгоритми блокираха eBay потребители погрешка

AI-базираните алгоритми за модериране са далеч от съвършенството
(снимка: CC0 Public Domain)

Онлай аукционът eBay потвърди, че е блокирал „малък брой” потребители „погрешка” на 3 декември. Компанията не посочва причина и не разкрива степента на проблема, но заяви, че е отстранила пропуска си и е уведомила засегнатите.

Не е известно колко потребители са пострадали от погрешната забрана. Голям брой хора споделят в Reddit, че са били блокирани без никакво предупреждение. Мнозина от пострадалите участници са имали отлична история като купувачи и продавачи или пък не са използвали eBay от години.

На тези, които са потърсили eBay за помощ, е било отказано обжалване, а на един от блокираните е казано, че излага потребителите на eBay „на риск”, разказва за инцидента Engadget.

Въпреки че не винаги е ясно какво предизвиква подобни забрани „погрешка”, като цяло инциденти като този подчертават границите на модерирането на интернет услугите. Компаниите често разчитат на автоматизирано модериране, за да се справят с огромния обем съдържание, което трябва да се преглежда и преценява. Дори и човешки модератори, които са на разположение, могат да правят грешки.

Гафове като този са рядкост, но показват още веднъж колко несъвършени са алгоритмите за преценяване чрез изкуствен интелект.

Коментар