Съд оневини мъж, обменял музика в Интернет

Съдия от испанския град Сантандер прекрати делото срещу 48-годишен мъж, който обменял музика в Мрежата. То беше заведено от прокуратурата на северната испанска провинция и две асоциации за разпространение на музика, които поискаха двегодишна присъда.
Според тях, човекът е свалял песните от Интернет и след това ги предлагал на компакт дискове по електронна поща и чата, без обаче да предоставят преки доказателства за печалба от продажби на музика. Опирайки се испанските закони, съдията реши, че човек, който сваля музика за лични нужди, не може да бъде осъден или считан за престъпник.
Това решение предизвика огромно негодувание сред музикалната индустрия, тъй като на практика то позволява на 16 милиона потребители на Интернет в Испания свободно да обменят музика, без страх от наказание. Федерацията на испанската звукозаписна индустрия обяви, че ще обжалва решението.
Министърът на правосъдието Хуан Фернандо Лопец Агилар каза, че Испания подготвя нов законопроект, който да отмени съществуващото право на частни копия на дигитален материал.
Поради различните регулаторни режими в eвропейските страни, процесите срещу хора, обвинени в обмен на файлове, не протичат еднакво. Въпреки това повечето европейски съдии са склонни да проявят по-голяма строгост към свободния обмен. Миналата седмица двадесет и двама финландци бяха осъдени да платят 427 000 евро за незаконен обмен на филми, музика, игри и друг софтуер.
В последните две години на повече от 100 студенти от шведски университет беше забранено да ползват университетската мрежа, тъй като сваляли без разрешение защитен с авторско право материал от стаите си в общежитията.

Коментар