80% от учащите у нас имат достъп до Интернет

Всички университети в страната са свързани към интернет, а 80 % от студентите са он-лайн. Това съобщи през седмицата председателят на ДАИТС Пламен Вачков по време на „Дигитална бизнес закуска” в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа.
Националната високоскоростна изследователска мрежа е свързана към Европейската изследователска и образователна мрежа GEANT. Училищата също са компютризирани и над 80 % от учениците в средното образование ползват Интернет, добави той.
До края на 2007 г. пък 27-те областни центрове и столицата ще бъдат свързани във високоскоростен оптичен пръстен с първоначален преносен капацитет около 2.5 Gbps и с възможност за последващо разширение до 10 Gbps .
След 2008 година се очаква осъществяване на национална свързаност и интеграция на Националната държавна мрежа с другите мрежи на държавни институции.
Изграждането на опорната мрежа на държавната администрация, проектът за публични места за достъп до Интернет (i-центрове) и изследователската мрежа за придобиване на нови знания са част от действията за преодоляването на цифровото разделение, каза Вачков на дискусията с организатори ДАИТС, Телелинк, IGD Security и eBG.bg.

Коментар