НЛО или… МО

Министерството на отбраната на Великобритания най-после призна, че инсталираната в Норфолк радарна система е най-вероятната причина за смущенията в електрониката на минаващите наблизо автомобили, съобщава Evening Standard. Още през февруари близо 30 шофьори се оплакаха от различни проблеми с колите им като „ трудности при запалване”, „изгасване на светлините”, „лудо въртене на стрелките на уредите”.

Кери Мейдю разказва пред Daily Mail как на отиване към училището на децата й всички инструменти на таблото на нейния „Нисан Алмера” спрели да функционират. Докато стигне до най-близкия сервиз, отказали и електрическите стъкла. Наложило се да плати повече от 300 лири за нова електрическа система.

Говорителка на министерството на отбраната (МО) съобщи, че ведомството е запознато с оплакванията на местните жители, че близката радарна станция може да смущава имобилайзерите на автомобилите им, и провежда собствено разследване. То открива някои нередности в работата на радара поради нередовна профилактика и неправилна поддръжка на инсталацията. Резултатът е изместване на честотата към тази на имобилайзерите на колите. Ефектът прилича на доближаване на магнит до електрическа верига.

МО потвърди, че ще разгледа всички неизплатени искове за компенсация. Местните обаче не са сигурни, че с това се слага край на техните електронни неволи. Собственик на местен сервиз твърди, че през миналата седмица три или четири пъти при тях идва „Нисан Терано” с един и същ проблем: електронните уреди на таблото изгасват или „полудяват” и се налага да ги пренастройват. Военните обаче твърдят, че радарната им станция вече е в пълна изправност и повече няма да създава проблеми.

Коментар