Не успяха да отнемат половината биткойни на Сатоши Накамото

Спор за интелектуалната собственост върху биткойн се пренесе в съдебната зала  
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийсият учен и бизнесмен Крейг Райт, за когото се счита, че стои зад псевдонима Сатоши Накамото, спечели оспорвано дело за интелектуална собственост. Въпреки това създателят на биткойн излезе от делото като длъжник със 100 милиона долара…

В началото на тази седмица компютърният учен участва в граждански съдебен процес срещу семейството на свой бивш бизнес партньор – Дейвид Клейман. Приятелят и съдружник на Райт е починал през 2013 г. и семейството му търси финансов реванш, тъй като твърди, че Клейман и Райт заедно са създали биткойн, пише CNET.

Според близките на починалия, Райт им дължи половината от състоянието си в биткойни, което е на стойност над $50 милиарда. Съдът официално отхвърли искането на семейството на своя партньор, но Райт ще трябва да заплати $100 милиона за ползване на интелектуалната собственост на W&K Information Defense Research – предприятие, основано от двамата мъже.

Сатоши Накамото, псевдонимът, чрез който бизнесменът се представя в публичното пространство, би трябвало сега да има на сметката си поне 1,1 милиона биткойни и те да са едни от първите „изкопани”. Експерти смятат, че само някой, който е свързан с тази платежна система от самото ѝ начало, би имал достъп до „портфейла”, в който се намират биткойните. Сумата в него трябва да възлиза на около $54 милиарда.

Търсенето на истинското лице зад псевдонима Накамото е драматично и опасно за журналистите.  Усилия от страна на Newsweek и The New Yorker поставиха под съмнение, че Крейг Райт е Сатоши Накамото. Така друга медия, Wired, беше принудена да се оттегли от твърдението си от 2015 г., според което Райт и Накамото са един и същи човек.

По време на съдебния процес не се повдигна въпросът за самоличността на Накамото, тъй като и двете страни бяха на мнение, че Райт е частично или изцяло свързан с разработването на биткойните.

Адвокатите, защитаващи правата на W&K Information Defense Research и имотите на Клейман заявиха, че двете страни са „безкрайно доволни” от 100-те милиона долара за интелектуалната собственост на Клейман, въпреки отказа на Райт да даде пари лично на семейството му.

От страната на потенциалния Сатоши Накамото адвокатите не отговориха на журналистическите въпроси след делото.

Коментари по темата: „Не успяха да отнемат половината биткойни на Сатоши Накамото”

добавете коментар...

  1. мда ама не

    Това няма как да го знаеш. Един портфейл може да е асоцииран с много адреси.

  2. A

    В walleta на Боко(чекмеджето)

  3. Любопитко

    Пък на мен ми е интересно къде са 220000 биткойна конфискувани от Боко и дон Цеци през 2017г. при някаква “спецакция”

  4. Зънзън

    Blah,

    И аз съм си задавал същия въпрос след проверка. Някъде четох, че са всъщност много адреси, което до колкото знам е добра и препоръчителна практика. Примерно и моя Ledger всеки път ми дава различен номер като купувам биткойни, не знам какъв точно е принципа, но отиват на едно място.

  5. 1

    До Blah
    Сигурно имат предвид wallet. В даден wallet има адреси, общата сума от които може да е неограничена.

  6. мхм

    тоя палячо ако беше сатоши, щеше да си има ключовете за биткойните, сатоши е мъртъв!

  7. Blah

    Интересно ми е коя е тая сметка, за която говорите с милиони биткоини? Ако може адрес да проверим?! Питам, понеже в момента най-голямата сума в един адрес е близо 300 000 BTC. Адрес с милиони няма!

Коментар