Подготвят „черна кутия” за края на цивилизацията

Монолитна черна кутия ще бъде разположена на остров Тасмания, Австралия
(снимка: Earth’s Black Box)

Черна кутия ще записва всяка една стъпка на човечеството, довела до бъдещите климатични катастрофи, и така ще предостави информация на идните цивилизации за нашето изчезване.

Планира се изграждане на стоманено монолитно тяло, което ще „разказва” как сегашната цивилизация е изчезнала. То ще се намира на западния бряг на остров Тасмания, Австралия, в равнинна гранитна местност и ще е готово през първата половина на 2022 година, съобщи ABC News.

Проектът се ръководи от най-голямата и успешна маркетингова компания на континента – Clemenger BBDO в колаборация с изследователи от Тасманийския университет. Вече е създаден е уебсайт Earth’s Black Box, на който може да се следи реализирането на идеята.

Черната кутия ще бъде изработена от стомана с дебелина 3 инча и покрита със слънчеви панели. Размерът ѝ ще е близък до този на един градски автобус. Интериорът ще включва дискове за съхранение, които ще събират данни за промени в климата, като например изменения в нивата на атмосферния въглероден диоксид, средната температура на въздуха и др.

Освен това, благодарение на специален алгоритъм, кутията ще може да „сърфира” в интернет и да борави с туитове, постове, новини и да търси информация по заглавия.

Кутията ще бъде изработена от стомана с дебелина 7,5 сантиметра
(снимка: Earth’s Black Box)

Разработчиците на проекта изчисляват, че мястото за съхранение на данни в кутията ще се изчерпа след 30 до 50 години. Затова вече се мисли за увеличаване на складиращия капацитет и то в дългосрочен план.

Неизвестно засега обаче е как кутията ще се поддържа – по какъв начин слънчевите ѝ панели ще се подменят преди края на цивилизацията ни, доколко издръжливи във времето ще бъдат описаните дискове, както и кутията като цяло, особено в случаи на вандализъм или опити за саботаж на проекта. За повече сигурност кутията ще се разположи на около 4 часа път от най-близкия голям град, но дали това ще е достатъчно?

Друг важен въпрос, който изниква при размисъл върху проекта, е дали той не е поредният хитър търговски трик? Дали наистина ще има осезаема полза от него?

Разработчиците на „черната кутия” смятат, че идеята им веднага ще окаже ефект върху поведението на крупни бизнесмени и политически лидери, ако знаят, че всяко тяхно действие или бездействие се записва.

Не за първи път човечеството се подготвя по интересен начин за климатични катастрофи или други катаклизми. В края на миналата година сред ледовете на Норвегия бе издигнат масивен склад на Орео за съхранение на едноименните бисквитки и рецептата за тях.

Проектът се реализира малко преди 2 ноември – ден, който се смяташе за изключително опасен за света поради преминаването на масивен астероид в близост до Земята.

В Австралия и друг път е разработвана конструкция за опазване на част от живота, такъв какъвто го познаваме днес, в случай на природно бедствие. В страната съществува специално място, на което се съхранява генетична информация за най-емблематичните за континента бозайници – кенгурото и коалата.

Коментар