„Хартиено” пиано свири с помощта на смартфон

Хибридното устройство позволява свирене на пиано с 8 клавиша през смартфон
(снимка: Prelonic)

Всеки, който използва смартфон, вероятно е запознат с NFC технологията, която се използва за действия като безконтактни плащания и споделяне на данни между устройства. За да демонстрира гъвкавостта на технологията в комбинация с печатни интегрални схеми, компанията Prelonic е създала пиано, тънко като лист хартия.

Австрийската технологична компания е основана през 2007 г. за разработване и производство на гъвкави печатни електронни модули, включително дисплеи, батерии и сензори. PIP, първият продукт на Prelonic, комбинира печатни интегрални схеми и NFC, за да даде на потребителите нов начин за взаимодействие с мобилните устройства.

„Хартиеното пиано” е демонстрация на тази технология; то комбинира печатни интегрални схеми и смартфон, отбелязва NewAtlas. Първата стъпка е отпечатването на обикновен шаблон за клавиатура върху лист хартия с помощта на стандартен лазерен принтер. След това на гърба на листа са отпечатани проводящи въглеродни влакна.

Проста схема на веригата е отпечатана на отделен лист. Към долната страна на шаблона на клавиатурата е прикрепен малък NFC чип. След това листът е поставен върху слоя с веригата, за да образува интерфейса.

Отляво на отпечатаната клавиатура е разположен смартфон, работещ с придружаващо приложение, така че да почива върху NFC чипа – не е необходим отделен източник на захранване за „хартиеното пиано”, тъй като захранването се доставя към веригата чрез антената на телефона.

Когато потребителят докосне с върха на пръстите някой от осемте бели клавиша, отпечатани на листа, съответните клавиши на дисплея на смартфона се подчертават и музиката се излъчва чрез високоговорителите на смартфона.

„Хартиеното пиано” служи като прост пример за възможните приложения на технологията, например в рекламата, образованието и игрите. Тънката като лист хартия QWERTY клавиатура може да бъде полезна, освобождавайки ценно пространство на екрана на смартфона и създавайки удобство при писане.

Наред с това технологията може да се приложи във вид на поздравителна картичка, където отпечатани графики могат да позволят навигация из онлайн фотоалбум, показван на екрана на телефона, или за управление на стрийминг плейлист.

„Това е печатно хибридно устройство, което ви позволява да свирите музика на пиано с 8 клавиша през мобилния си телефон”, казва главният изпълнителен директор на компанията Фридрих Айбенщайнер. „То е само пример какво е възможно в този технологичен свят”.

Коментари по темата: „„Хартиено” пиано свири с помощта на смартфон”

добавете коментар...

  1. flashko

    Пропуснали сте най-важното приложение – при спешна нужда може да си избършеш гъза с него.

Коментар