Хай-тек индустрията заплашена от дефицит

Скоро високотехнологичната индустрия може да се сблъска с дефицит на жизнено важни за нея материали. В интернет пространството се появиха информации, че китайското министерство на промишлеността и информационните технологии възнамерява да спре износа на редица метали, необходими на индустрията.

Китай разполага с над 95% от световните запаси на дефицитни химични елементи като тербий, диспросий, итрий, тулий и лютеций. План за развитие на индустрията на тези елементи за периода до 2015 година предвижда да бъде спрян износът им.

Освен това Китай ще ограничи квотите за износ на други метали, сред които неодим, европий, церий и лантан, до 35 хиляди тона годишно. Това количество е по-малко от потребностите на световната хай-тек индустрия.

Тербият е ключов компонент в производството на лампи с ниско енергопотребление. В момента Китай го продава за 800 хиляди долара на тон.

Елементът неодим пък се използва в твърдите дискове и електродвигателите. Церият е изключително важен елемент за катализаторните конвертори, а церият намира приложение в лазерите.

Ако Китай действително ограничи износа на подобни материали, на индустрията ще са необходими няколко години, за да преодолее дефицита. Още в края на миналия век Китай зариби с евтини продукти играчите от сектора, най-вече в Северна Америка и Австралия, като в момента държи 60% от доставките на редки химични елементи.

Коментар