Компактен робот катери стени, работи на високо

HB1 има четири колела с гуми и може да пренася до 6 кг полезен товар
(снимка: HausBots)

Всяка задача, която включва изкачване на високо, е до някаква степен опасна. Роботът HB1 е проектиран да замени хората в подобни начинания. Той се катери по стени и дори преминава през тавани, така че да не се налага на хората да правят това.

HB1 е проектиран от британската новостартираща компания HausBots, отделена от Университета Уоруик. Самият робот има четири колела с гуми и е свързан към наземно дистанционно управление чрез 110-волтова електрическа връзка.

Може да бъде натоварен с до 6 кг полезен товар, разказва NewAtlas. Това му позволява да изпълнява задачи като например боядисване на стени или извършване на визуални и ултразвукови проверки на конструкции.

HB1 се придържа към стени, колони, тавани или почти всичко друго, използвайки два вградени електрически вентилатора. Те изтеглят въздуха под предната и задната част на робота, изхвърляйки този въздух откъм задната част на устройството, създавайки притискаща сила.

HB1 се придържа към стени, колони, тавани и почти всичко друго
(снимка: HausBots)

Подобна конструкция позволява на робота да се движи през плоски или извити, грапави или гладки повърхности и да „прекрачва” малки препятствия като електрически проводници, които може да са монтирани по вертикалните и наклонените повърхности.

HausBots в момента кани бъдещите купувачи да се регистрират за новости относно разработката чрез уебсайта на компанията. Любопитните могат да видят HB1 в действие във видеото.

Коментар