Technics EAH-AZ40 – Hi-Fi слушалки за работа и забавление

Компактни и леки, тези слушалки впечатляват с луксозно излъчване, качество и удобство
(снимки: Мартин Банков / TechNews.bg)

Отдадеността на Technics към полезните и практични иновации е заложена и при най-новите модели напълно безжични слушалки EAH-AZ40. С функции като многоточкова Bluetooth връзка с няколко устройства и технология JustMyVoice, която подчертава човешкия глас и намалява фоновия шум по време на разговор, тези Hi-Fi слушалки са проектирани за бизнес приложения, но са идеални и за слушане на музика.

Проучване на Technics показва, че качеството на звука при конферентен разговор може да окаже силно влияние върху физическото и емоционалното състояние на служителите, вкл. нивата на стрес, съсредоточаването и продуктивността. Така например, способността за съсредоточаване, отчетена от участниците, е с 32% по-голяма при високо аудио качество и 18% по-голяма при високо гласово качество.

Участниците в изследването съобщават също за 2 пъти по-голям стрес и неудовлетвореност, когато аудио качеството е ниско, и съответно 2-4 пъти по-голям стрес и неудовлетвореност, когато гласовото качество е ниско.

Разработени от експертни инженери на Technics, слушалките EAH-AZ40 помагат за намаляване на отрицателните ефекти от лошото аудио и гласово качество и подобряват цялостното звуково изживяване на служителите по време на работния им ден. Въпреки че са масов модел, EAH-AZ40 не отстъпват на предполагаемо по-стойностните слушалки по отношение на качеството на звука и комфорта на използване.

Дизайн

С елегантен кейс, който също е зарядно устройство и резервна батерия, Technics EAH-AZ40 веднага правят впечатление с приятния за окото дизайн. На тях не се забелязват бутони за управление, тъй като цялата плоска повърхност на всяка една от двете слушалки в комплекта е чувствителна на допир.




Слушалките са компактни и леки (едната тежи около 5 грама), прилягат плътно и удобно в ухото. Кутийката за зареждане също е много лека – 30 грама – и достатъчно малка, за да се побере в джоба. И слушалките, и кутийката имат луксозен вид.

В комплекта намираме 4 размера силиконови тапи (XS, S, M, L) за удобство на всеки притежател на EAH-AZ40. Комплектът от слушалки и зареждащ кейс е наличен за покупка в три различни цвята – сив, черен и златен, за да посрещне индивидуалните предпочитания на потребителите.

Характеристики

EAH-AZ60 използват Bluetooth 5.2 за безжична връзка и са съвместими с кодеци SBC и AAC. Цифровото аудио достига до ушите от няколко 6-мм драйвера с пълен обхват, които са допълнени от нещо, което компанията нарича „акустична контролна камера“. Тя е проектирана да оптимизира въздушния поток и в резултат на това да осигури подобрено нискочестотно звучене.

Животът на батерията е напълно според очакванията за бранд като Technics. Самите слушалки издържат близо 8 часа, докато в кутийката има капацитет за още няколко зареждания и така общото време достига 25 часа. Това би трябвало да е достатъчно за повечето приложения от реалния свят. Бързото зареждане от 15 минути осигурява допълнителни 90 минути използване.

Важно е да отбележим също, че слушалките са водоустойчиви по стандарта IPX4, така че внезапен дъжд, когато сте на открито, няма да причини щети. Това важи за наушниците, не и за зареждащия кейс.

Управление

Имате доста опции, когато става въпрос за управление на EAH-AZ40. Всяка слушалка разполага с относително голяма, отзивчива сензорна повърхност. Контролите са доста лесни за използване.

Изискват се едно, две или три докосвания, всяко от които контролира определена функция в зависимост от докосването на лявата или дясната слушалка – възпроизвеждане и поставяне на пауза на песента, пускане на предишна и следваща песен, увеличаване и намаляване на силата на звука, отговор/приключване/отхвърляне на повикване.

Можете също да използвате сензорните контроли, за да събудите гласовия асистент на телефона си (поддържат се Alexa и Siri), а микрофоните на EAH-AZ40 ще очакват вашата поръчка.


В мобилното приложение Technics Audio Connect ще откриете 5-лентов еквалайзер с редица предварителни настройки, възможност за пренареждане на сензорните контроли, както и функция за намиране на слушалките. Действията са съпроводени от гласови потвърждения, които могат да бъдат настроени да се изговарят на различни езици.

Звук

Слушалките Technics EAH-AZ40 се представят на много високо ниво като качество на звука и при възпроизвеждане на музика, и при разговори, особено с функцията за намаляване на шума от вятъра. Вграден е и софтуер JustMyVoice, който усилва думите по време на разговор, изолирайки ги от други шумове.

Technics е настроила безжичните си слушалки да звучат по най-добрия начин, без EQ опции. Въпреки това може да се повлияе на звука по различни начини, но никой от тях няма да постигне по-добър баланс от настройката по подразбиране.


Уникалната акустична камера на Technics, хармонизаторът и 6-мм драйвери възпроизвеждат чист звук с усещане за обхват и дълбочина. Налични са и 6 отделни микрофона, които заедно с технологията за намаляване на шума осигуряват ясен и чист глас по време на разговор.

При активиране на функцията за шумопотискане Ambient Sound микрофоните улавят заобикалящия шум и го възпроизвеждат наравно със звука от слушалките, така че да чувате и това, което се случва около вас. Функцията се включва и изключва чрез докосване и задържане на дясната слушалка.

Заслужава да се спомене, че има два варианта за възпроизвеждане. Първият се нарича Natural Ambient Mode (всички звуци наоколо се чуват еднакво), а вторият е Attention Mode (говорът има превес над останалите шумове).

Наличност и цена

Bluetooth слушалките Technics EAH-AZ40 са налични в търговската мрежа у нас от партньорите на японския бранд. Цената на модела е около 280-300 лв. с включен ДДС. В комплекта влизат двете слушалки, кейс за зареждане, четири размера тапи, USB кабел за зареждане и документация.

Коментар