Oracle купува медицинска фирма в мега-сделка

Oracle засилва позициите си в сектора на здравеопазването с поглъщане на Cerner
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчикът на корпоративен софтуер Oracle купува компанията за електронни медицински досиета Cerner. Сделката е сключена при цена от $95 на акция, което прави приблизително 28,3 милиарда долара.

Придобиването, което се очаква да приключи през календарната 2022 г., може да помогне на Oracle да засили присъствието си в здравеопазването, като предостави множество здравни услуги чрез своите облачни системи, коментира CNBC.

Софтуерният гигант и досега се прицелваше в здравния сектор, като поддържа редица ценни партньорства, но новото попълнение засилва позициите на Oracle в този все по-скъп бранш.

Новата покупка се случва на фона на скок в глобалната активност в сферата на сливанията и придобиванията. M&A сделките надхвърлиха 5 трилиона долара за първи път през 2021 г., като начело са именно технологиите и здравеопазването, според доклад, цитиран от Ройтерс.

Очаква се Cerner да се превърне в „огромен допълнителен двигател за растеж на приходите за години напред”, коментираха от Oracle новата си придобивка.

Коментар