Парите са основна причина за текучество, сочи проучване

По-високи възнаграждения от други компании мотивират служителите да напускат
(снимка: CC0 Public Domain)

Увеличението на доброволното текучеството в компаниите през 2021 г. се дължи на предлагани по-добри условия и по-високи възнаграждения от страна на други работодатели. Това признават около 85% от всички анкетирани работодатели от различни бизнес сектори у нас в проучване на ManpowerGroup България.

Невъзможност за професионално израстване и конфликти на личностно ниво са следващи две най-често срещани причини за доброволно текучество през тази година. Съвсем малко са организациите, които отбелязват, че доброволното текучество има нещо общо с промените, наложени от Covid-19 пандемията.

Повече от 30% от анкетираните отбелязват, че отдел „Производство” търпи най-високи нива на текучество за 2021 г. Най-честа смяна на работното място се наблюдава при позиции като оператор на машина, складов работник или друг нискоквалифициран персонал.

Тази година, както и през първата година от пандемията, сектор „Туризъм” търпи високо нива на текучество, както и сериозен отлив на специалисти, които избират работа в съвсем различна сфера.

Трудната предвидимост в работата на засегнатите от Covid-19 браншове, най-вече хотелиерство и ресторантьорство, повишават нивата на текучество, както по принуда заради намалелия обем на работа, така и защото тези сфери са все по-малко атрактивни за кандидатите за работа, сподели Мария Стоева, ръководител „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

Доброволното текучество е най-високо в сферата на „Телекомуникации”, следвано от центровете за споделени услуги. Едва 3,33% от служителите в сферата на „Здравеопазване” са избрали да сменят работното си място през изминалата година.

43% от работодателите споделят, че общото текучество през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г. „Високото доброволно текучество и причината номер едно за него, а именно по-добро възнаграждение в друга компания, често е и основната причина за преразглеждане на възнагражденията през тази година”, коментира Стоева.

В проучването са участвали 256 работодатели, опериращи в 14 бизнес сектора на територията на цяла България.

Коментари по темата: „Парите са основна причина за текучество, сочи проучване”

добавете коментар...

  1. Бриджит

    Това е било винаги.
    Ако Петков сложи праг за висше ,мин. заплата по европа стаяндарт и всичко да се подреди, Бг ще задържи някоя остъчна грамотност.Ако не- Бг зелена зона за озон на Балканите и адиос поулаци.
    Ами да- има и такава концепция – робите на империите, при последната – слезли под циганите ще изчезнат нанякъде – има и Австралии и Зеландии и т.н.и пустоши за заселване при стимулирана имиграция и тази територия Бг – само за кислород за поддръжка озона в Южни Балкани и Европа…диви естествени и припособени за затоплянетпо и аномалиите растителности и животни…Направо мечта за екослужителите, непретнциозни и жилави.Да, и Козлодуя аус и само резервати и движещи се с транспортни вагони за поддръжка на екосистемата радостни еколози.
    Не е ли файн?

  2. У

    Айде да спрем да сме жертви. Бягай в чужбина и загивай, като не ти харесва.

  3. к

    добър ден, с мизерните заплатки в бг не знам как още има идиоти да им работят

Коментар