Никой не е искал телевизор за облизване, но вече има такъв

Ястията на този екран могат да бъдат тествани от зрителя
(снимка: стопкадър TTTV / YouTube)

Бихте ли искали да опитате това, което виждате на екрана? Бихте ли „дегустирали” поредното кулинарно изкушение от Гордън Рамзи, докато го гледате как шефства, или пък искате да опитате нова газирана напитка, която ви се рекламира? Е, вече е възможно.

Хомеи Мияшита, професор от Университета Мейджи, представи „Taste the TV” – телевизионен прототип, който можете да оближете, за да усетите вкуса на всичко, което е на екрана, става ясно от видео. Прототипът изпраща електрически сигнали до 10 консерви с аромати, за да създаде уникални спрейове, които се нанасят върху тънко филмово покритие по повърхността на уреда. Всичко е напълно хигиенично, твърди изобретателят.

Устройството, за което съобщава ASCII, се разработва от доста време. Мияшита заговори публично за основната концепция за „синтезатор на вкус” през пролетта на 2020 г., а през октомври същата година предложи ранен „поглед” към изобретението си.

Навярно бихме предизвикали изумени погледи и втрещени физиономии, ако идем да облизваме телевизора посред някое предаване, но Мияшита не си представя функцията да е елемент от домашните потребителски екрани, та дори и да става дума за 3D телевизори. Вместо това той си представя „облизваемите” екрани като инструмент за готвачи и сомелиери.

Телевизорът на проф. Хомеи Мияшита се явява и кулинарно изкушение
(снимка: ASCII)

Професорът дори се надяваше да изгради платформа, където могат да се изтеглят различни вкусове подобно на песни или видеоклипове. Това може да помогне за дегустацията на рецепти от цял свят. Хм, може пък някой ден това да стане част и от домашния телевизор, защо не…

Мияшита е работил по прототипа около година. Според него, изработката на версия, готова за доставка, ще струва еквивалента на 875 долара.

Коментари по темата: „Никой не е искал телевизор за облизване, но вече има такъв”

добавете коментар...

  1. Баба Им

    При тази свръхпопулация в света и андроид програмите тази новост вече е факт.гадно е,нищо че е японско.Първо да се ьагубчт вкусовете от ковида, после пък да се включат на рецептори .И всички да се правят, че нещо ще се оправи. Здраве да е.

Коментар