Създадоха най-тънката елха в света – от графен

Графеновият слой с елхата се вижда след прехвърляне от медната ролка
(снимка: Abhay Shivayogimath og Jie Ji)

Преди няколко години канадски учени отпразнуваха коледния сезон, като създадоха миниатюрна къща от меденки. В същия дух датски изследователи сега са направили нещо, за което твърдят, че е най-тънкото коледно дърво в света – и то е направено от графен.

Графенът е двуизмерен „суперматериал” от лист от въглеродни атоми с дебелина един атом, свързани помежду си като пчелна пита. Това е най-тънкият и здрав изкуствен материал в света. Той има някои удивителни свойства като якост, забележителна електропроводимост, водоустойчивост. Тези характеристики го правят доста полезен в различни приложения като свръхмощни батерии, електронни устройства и високоякостни композитни материали.

Създадена от учени от Техническия университет на Дания (DTU), мини-елхата от графен е с дължина 14 см и дебелина само една трета от нанометъра – една милиардна от метъра, съобщи NewAtlas. Елхичката е изрязана от 10-метрова ролка графен, която е произведена чрез „отглеждане” на графен върху ролка от медно фолио за многократна употреба, след което графенът е повдигнат от медта и е прехвърлен върху ролка от евтин полимерен филм за работа и съхранение.

Въпреки че това е вече установен метод за производство на графен, все още е трудно да се провери дали графенът не е загубил част от своята функционалност, когато се прехвърля от една ролка на друга. Екипът на DTU се е занимал именно с този проблем, използвайки терахерцово излъчване, което се счита за безвредно в малки количества.

Различни версии на коледната елха, която е с дебелина само един атом
(снимка: Jie Ji)

По-конкретно, след като графенът е прехвърлен върху полимера, той е подложен на облъчване с терахерцови радиовълни, след което е сканиран, за да се види колко терахерцова радиация е погълнал. Способността на графена да абсорбира такава радиация съответства директно на неговата електрическа проводимост.

„Зад коледната шега с елхата се крие важен пробив”, казва водещият учен проф. Петер Бьогилд. „За първи път успяхме да направим контрол на качеството на графеновия слой, след като го прехвърлихме. Това е ключът към постигане на стабилни, възпроизводими и използваеми свойства на материала, което пък е предпоставка за използване на графена в електронни схеми”.

Коментари по темата: „Създадоха най-тънката елха в света – от графен”

добавете коментар...

  1. Невежа

    Не знам кой е идиота …

  2. :o)

    Някой ако може да обясни смисъла на тази глупост ще ми е много интересно.
    Идиоти.

Коментар