Ваксина против стареене – близо ли сме до безсмъртието?

Японски изследователи разработиха ваксина, която забавя стареенето
(снимка: CC0 Public Domain)

Възможно ли е човек да живее вечно? Това е въпрос, върху който размишляват хората откакто свят светува. Към безсмъртие се стремят и измислените суперзлодеи в анимационните филми, и милиардерите от Силициевата долина.

Сега изследователи в Япония казват, че може би са направили крачка към увеличаване на човешкото дълголетие. Проведени са успешни изпитания на ваксина срещу клетките, които допринасят за процеса на стареене, съобщи за разработката Euronews.

При лабораторните изпитания лекарство, насочено към протеина, отговорен за стареенето на клетките, е показало, че забавя прогресирането на стареенето при по-възрастните мишки, твърдят изследователите от университета Джунтендо в Токио. Методът се справя успешно със стареещите клетки в мастната тъкан и кръвоносните съдове. А това предполага, че може да има положително въздействие върху други медицински състояния, свързани със стареенето.

„Можем да очакваме, че (ваксината) ще се прилага за лечение на артериална скованост, диабет и други заболявания, свързани със стареенето”, казва професор Тору Минамино от университета Джунтендо пред японската информационна агенция Jiji.

„Мисля, че данните sa изключително силни… Tова е наистина добро доказателство за принципа”, коментира Пол Робинс, професор по биохимия, молекулярна биология и биофизика и асоцииран директор на Института по биология на стареенето и метаболизма в Университета на Минесота. Докато се стигне от мишките до хората обаче има още няколко етапа, добавя той.

На теория същият подход би работил и при хората. Но големият въпрос е дали ваксината против стареене ще бъде безопасна за хората, казва Робинс пред Live Science. За да разберат това, изследователите ще трябва да проведат допълнителни проучвания върху животни, включително примати, и задълбочени изпитвания за безопасност при хора.

Как се случва остаряването

Клетките остаряват, когато престанат да се делят, често в резултат от естествено възникнало увреждане на тяхната ДНК. Смята се, че клетъчното стареене допринася за самия процес на стареене, но също и за заболявания, свързани със стареенето, като например болестта на Алцхаймер и някои видове рак.

При стареещите клетки са налице серия от фактори, които нарушават функцията на тъканта, обяснява д-р Салвадор Масип, ръководител на лабораторията по механизми за рак и стареене в Университета в Лестър.

Стареещите клетки „извикват” клетки от имунната система, за да бъдат изчистени от тях, но това в крайна сметка не се случва; те създават хронично ниско ниво на възпаление, смесено с фиброза”, казва още Масип.

Той е част от международен екип учени от университети в Обединеното кралство, Испания, Нигерия и Саудитска Арабия, които през октомври публикуваха изследване за друг метод за справяне със стареещите клетки.

„Биологичният процес на стареене е много сложен, затова е малко вероятно една-единствена стратегия да го спре или да го преобърне напълно. Въпреки това вероятно има много начини да го забавим. А изчистването на стареещите клетки изглежда е един от най-лесните и потенциално по-ефективни методи”, казва специалистът.

Надежда

Предотвратяването на натрупване на стареещи клетки при направените лабораторни тестове е довело до удължаване на живота на мишките с 15 процента, обясни Масип. Други подобни експерименти са постигнали увеличение от 35 процента, твърди ученият.

Но преди някой да се зарадва, че ще може да живее осезаемо по-дълго, си струва да знаем, че изследователите все още не знаят колко може да се удължи животът на едно живо същество. „Това е много интересен въпрос, на който все още нямаме ясен отговор. Някои смятат, че има „твърда” граница за човешкия живот (около 130 години, според текущата оценка), докато други вярват, че, поне на теория, безсмъртието трябва е напълно осъществимо”, казва Масип.

Навярно ще се наложи да почакаме за ясен отговор на този въпрос. „Сферата на изследванията срещу стареенето напредва много бързо. През последното десетилетие имаше много ключови открития”, посочва Масип. „Човекът, който ще вземе първото хапче против стареене, вероятно вече е роден”.

Ваксина или лекарство

През последното десетилетие множество учени работиха по създаване на „сенолитични терапии” или лекарства, които могат да изчистват стареещите клетки от тялото. Някои от тези лекарства намаляват възпалението, забавят появата на заболявания, свързани с възрастта, и удължават живота (доказано чрез експерименти с гризачи). Няколко дузини от тези лекарства вече са в етап на клинични изпитвания при хора, казва Робинс.

Потенциалната полза от използването на ваксина, вместо на лекарства, за справяне със стареещите клетки, е това, че хората ще могат да бъдат инжектирани на, да речем, 50-годишна възраст – и ще избегнат натрупването на стареещи клетки, обяснява докторът. Тогава имунната система на ваксинирания човек ще бъде „обучена” да търси стареещите клетки и да ги унищожава навреме.

За разлика от ваксините, когато човек приема сенолитични лекарства, ще трябва да ги взима многократно, тъй като стареещите клетки ще се натрупват отново след всеки курс на лечение, оббщава ученият.

Коментари по темата: „Ваксина против стареене – близо ли сме до безсмъртието?”

добавете коментар...

  1. Либра

    Въпрос на избор – стар и оглупел или стар и помъдрел.Да се съхранява позитива с преинсталиране и реновиране.Смисълът е в Йода /Скайуокър/.

  2. Device

    Няма начин. Причината за смъртта (и болестите) е греха.

  3. Българин

    Преди 20 години слушахме как вече ще имаме колония на Марс …

Коментар