Radium 300 – профи микрофон за стриймъри и подкастъри

Genesis Radium 300 XLR е едно истинско бижу на пазара на полу-професионални микрофони за подкасти и стрийм-предавания, на изключително достъпна цена за възможностите си
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Искате ли да запишете видео, в което да разкриете пред света какво бихте направили, ако управлението на държавата зависеше от вас? Бихте ли излъчвали на живо в интернет сесии със своите професионални коментари по въпроси на потребители? Разбира, се, интернет ви очаква – микрофонът е ваш. О, да! Микрофонът! Нито едно видео и нито един стрийм не става добре без качествен микрофон. Затова – запознайте се с Genesis Radium 300 XLR.

Като за начало трябва да признаем, че във всяко видео звукът е точно толкова важен, колкото и картината. Всъщност даже повече. Човек е склонен да изгледа един запис, дори образите да са мъгляви и неясни, ако всичко се чува добре. Но ако гласовете кънтят или гъгнат, ако съгласните в речта „съскат”, ако се чува глухо и слабо, човек не изтрайва повече от 20-30 секунди и затваря видеото, ако ще и да е с кристален образ.

Затова приветстваме на българския пазар новото решение на Genesis – микрофона Radium 300 XLR. Това е динамичен, кардиоиден микрофон, което означава, че е еднопосочен. С други думи, трябва да е насочен към говорещия, за да се постигне най-качествен звук. Неговият модел на чувствителност на практика е с формата на сърце. Това не е случайно – все пак трябва да изолира „тракането” на клавиатурата, защото работата на микрофона е да предава гласа, а не околния шум.

Свързването на микрофона става чрез XLR конектор. Включеният в комплекта кабел е от типа XLR към мини-жак, но потребителят може да го замени и с кабел XLR към XLR, ако иска да пусне звука през миксер и да се заиграе със звука.

Radium 300 XLR в цифри

Спецификациите разкриват качествата на устройството: метална конструкция, тегло 340 грама, импеданс от 2200 ома, честотна характеристика между 30-16 000 Hz, чувствителност от -38 dB. Това го прави доста конкурентен на много други устройства на пазара. Някои от тях са на доста по-висока цена от тази на Radium 300.




В комплекта, освен самия микрофон, са включени набор от аксесоари за пълноценното му използване. Вече стана дума, че има кабел с дължина 2,5 м с XLR конектор и мини-жак за директно свързване към компютър. Налице са дунапренов чорап, както и поп-филтър, които помага за избягване на „пуканките” (въздушната ударна вълна, която се получава най-вече при произнасянето на звука „п”). Така спокойно ще можете да кажете „Петър плет плете…” или „Петър Попов пече питка от печени пиперки”, без записът да „гръмне” от това.




В комплекта е включена и гъвкава стока с двойно рамо, на която да бъде монтиран микрофонът. Налице е противошокова стойка, която го държи „летящ” във въздуха, за да се избегнат шумове от сътресение, докосване, удар.



Звучене

Всички тези цифри и спецификации и екстри не биха имали особен смисъл, ако звукът не е читав. Тук вече оценките са до известна степен субективни. Може да се каже, че звукът е чист, ясен, „кристален”, като същевременно микрофонът придава на гласа мекота и приятно усещане за слушателското ухо.

В сравнение с други микрофони, този модел осигурява значителна чистота и „лекота”, много качествен звук, както и лекота при използване. Справя се отлично дори в помещения без звукопоглъщащо покритие, където други микрофони улавят „кънтене” и „ехо”.


Насочеността на Raduim 300 трябва да означава, че гласът се улавя най-добре и страничните звукове се „филтрират”. Това би следвало да „заглушава” щракането на клавиатурата, когато говорим и тракаме едновременно – например когато играем и говорим със съотборниците. Все пак за долавяне на звука на клавиатурата значение има и разстоянието от микрофона до лицето и до клавишите, разположението му спрямо клавиатурата, както и силата на удрянето на клавишите. За тези, които тракат яростно, няма начин да не бъдат чути техните удари по бутоните.

Цена и цялостна оценка

При цена от порядъка на 130 лева (с включен ДДС), Radium 300 XLR е находка, която не е за изпускане, дори за тези, които не са решили кога и как ще стартират своя мултимедиен канал в интернет. Съпоставимите предложения на пазара са значително по-скъпи и за момент може да изглежда, че производителят се е объркал и е пуснал продукта за продажба на ниво себестойност.

Може да се каже, че Genesis Radium 300 XLR е едно истинско бижу на пазара на полу-професионални микрофони за подкасти и стрийм-предавания. Ако трябва да му дадем оценка, тя ще е 10 по 10-балната система – отлична.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Radium 300 – профи микрофон за стриймъри и подкастъри”

добавете коментар...

  1. haha

    Ако чуете записа във видеото по-горе, веднага ще се откажете от този модел

  2. Алън Грант

    Трудно е мужик като теб да схване труд по-различен от копането? Не живеем през 1960 година, когато се строи социализъм, избий си тези консервни мисли от празната глава.

  3. :o)

    Подкастъри, Стиймъри, Ютюбъри, Инфлуенсъри…аман от безделници в тоя свят!

Коментар