Най-бързият компютър в света върви със 100 км/ч

Компютърът на Sega е монтиран върху шаси от мини-автомобил с дистанционно управление
(снимка: стопкадър Sega / YouTube)

Когато хората говорят за най-бързия компютър, те обикновено имат предвид производителността му. Но има и такова състезание – за физически движещи се компютри – и най-бързият в тази надпревара върви със скорост от 100 км/ч.

Бързо движещият се компютър е дело на Sega – компания, известна на много хора предимно като софтуерен разработчик. Тя от доста време разработва и хардуер, предимно с фокус върху игрите и техните любители.

Sega си е партнирала с Intel, ASRock, G-Force и Masami Hirosaka в създаването на компютър, който се движи бързо по писта, благодарение на своята платформа на колела, съобщи Japan Today. Системата е изградена на база платка ASRock и процесор Intel Alder Lake.

Конструкцията е монтирана върху шаси от мини-автомобил с дистанционно радио-управление. Машинката е успяла да регистрира забележителна скорост от 100 километра в час.

Подвижният компютър на Sega е конфигуриран с мощен хардуер от Intel и ASRock
(снимка: стопкадър Sega / YouTube)

Това не значи, че компютърът е само някаква забавна джунджурия. Макар че надали е шампион по производителност, той е съвсем пълноценен: включва Core i9-12900K, ASRock Z690M Mini-ITX, ASRock Radeon RX 6900 XT OC Formula 16GB, 32GB RAM и 2TB SSD.

Проектът е реализиран по повод новогодишна разпродажба, а машината ще бъде подарена. За съжаление правилата на играта определят най-бързият компютър в света да си остане в Япония: получател на подаръка може да бъде само местен жител.

Коментар