Алчни производители провалят Arm/Windows лаптопите

Windows лаптопите на база Arm все още не могат да се наложат на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Лаптопите, базирани на Arm процесор и операционна система Windows, засега не успяват да се наложат на пазара – те са по-слаби като производителност от сравними модели с Intel/AMD процесор и имат проблеми със съвместимостта на софтуера. Нещо повече, Qualcomm – основният разработчик на Arm чипове – обвини самите производители на лаптопи, че не отговарят на очакванията на купувачите.

Американският чипмейкър смята, че производителите са поставили летвата твърде високо, като продават винаги свързани РС на цена от над 1000 долара, отбелязва MSPowerUser. „Един от факторите, поради които не бяхме доволни от ранните устройства, е неадекватното ценообразуване”, каза говорителят на Qualcomm Мигел Нунес в интервю за Golem.de.

Въпреки че Нунес напълно прехвърля отговорността за ценообразуването към OEM производителите, според някои източници чипсети като Snapdragon 8cx са били на цена близка до тази на интелските чипове, които са с много по-висока производителност.

Дори сега Microsoft Surface Pro X струва повече от 1500 долара, въпреки че на пазара започнаха да излизат по-разумни като цена предложения с Arm чип – например Samsung Galaxy Book Go, който струва под 500 долара.

Но много експерти смятат, че съществена роля за провала на Arm лаптопите изигра не цената на процесорите, а тяхното качество. Пример е чипсетът Apple M1 – ако производителността е равна или по-висока от тази на моделите, базирани на решения на Intel и AMD, купувачите не се интересуват каква архитектура се използва при разработката и производството.

С други думи, не само OEM производителите са виновни. Очаква се комбинацията от процесори за лаптопи на Qualcomm и новата операционна система Windows 11 да реши повечето от съществуващите проблеми и вероятно ще допринесе за по-широко възприемане на Arm технологията.

Провалът на проектите за Arm-базирани лаптопи засега все още не е подкрепен от надеждна статистика, за която самата Qualcomm все още мълчи. Известно е, че само през 2020 г. продажбите на процесори Arm за мобилни компютри са нараснали няколко пъти.

Коментар