Бунтът в Казахстан удари и крипто-пазара

Протестите в Казахстан разтърсиха сериозно и пазара на криптовалути
(снимка: CC0 Public Domain)

Добивът на криптовалута в Казахстан вероятно ще бъде силно засегнат след протестите, които избухнаха вчера. Големите телеком доставчици като Kazakhtelecom спряха достъпа до интернет в страната, принуждавайки крипто-миньорите да преустановят дейността си.

Казахстан се превърна в основен център за копаене на криптовалута, след като миналата година Китай забрани добива на цифровите пари. Според университета в Кеймбридж, към август 2021 г. страната се нарежда на второ място след САЩ по количество енергия, изразходвана за копаене на криптовалута.

На Казахстан се падат 18% от цялата електроенергия, консумирана от крипто-миньорите по света. Популярността на страната сред копачите на криптовалута се дължи до голяма степен на богатите ѝ петролни запаси и евтиното електричество.

Експертите отчитат силно намаляване на хешрейта в пуловете, които се използват широко от казахстанските крипто-миньори. Най-тежко пострадали са 1THash, чийто хешрейт падна с 82%, OKExPool, който отслабна с 46,3%, и KuCoinPool, чиято производителност падна с 22,7%. По-големите пулове, включително F2Pool, AntPool и ViaBTC, загубиха позиции съответно с 12,8%, 11,6% и 19,2%.

На фона на събитията в Казахстан, курсът на биткойн и много други криптовалути също падна. За последните 24 часа водещата криптовалута поевтиня с 4,6% до $43,5 хиляди, по данни на CoinDesk. Ethereum падна с почти 7% до около $3,5 хиляди.

Коментари по темата: „Бунтът в Казахстан удари и крипто-пазара”

добавете коментар...

  1. k

    Айде и тук тъпотиите, като на даниелчо криптонубчето от калдата. Заради ФЕД се срина целия пазар, S&P 500, злато, сребро и това е ОСНОВНАТА причина за спада на криптовалутите, а не копаенето в някаква незначителна държава.

Коментар