Колко консумира биткойн – отговорът на учените

За една година потреблението на електроенергия от биткойн мрежата надхвърля 59 тераватчаса (снимка: CCO Public Domain)

Според изследователи от Университета в Кеймбридж, поддържането на глобалната биткойн мрежа понастоящем консумира повече електроенергия, отколкото цяла Швейцария. Учените изнасят и други интересни данни за енергийната цена, която светът плаща за криптовалутата.

Тази седмица Университетът в Кеймбридж пусна онлайн инструмент, наречен „Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index” (CBECI), който измерва потреблението на енергия за поддържане на биткойн мрежата. Данните сочат, че глобалната разпределена мрежа понастоящем консумира повече от седем гигавата електроенергия.

За една година нивото на потребление от биткойн системата надхвърля 59 тераватчаса (TWh). За същия период Швейцария консумира само 58 TWh, е най-шокиращият извод от предоставената статистика.

Изследователите изчисляват, че в момента на биткойн се падат около 0,25% от общото потребление на електроенергия в света. Приблизително същото количество енергия е използвано от всички електрически чайници във Великобритания в продължение на 11 години.

В допълнение, всички свързани към електрическата мрежа, но неработещи активно домакински уреди в Съединените щати, консумират толкова енергия, колкото биткойн мрежата в продължение на четири години.

Консумацията на електроенергия от биткойн мрежата (източник: CBECI)

Експертите се застраховат, че оценките за количеството консумирана енергия от биткойн са много приблизителни, въпреки очевидния факт, че мрежата изисква огромно количество електроенергия.

Служителите в Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж стигат до същото заключение. Според тях, точността на резултатите от измерването на енергийната консумация на биткойн мрежата е спорна, тъй като при използване на различни модели за оценка съществува значително несъответствие в получените данни.

Във всички случаи количеството енергия, консумирана от криптомайнерите, изглежда много впечатляващо. Нивото на потребление нараства постоянно и достатъчно бързо, което е съпроводено с увеличаване на емисиите на вредни вещества в атмосферата.

Точността на оценката на въздействието на биткойн е под въпрос, тъй като има определени трудности при определянето на това как се генерира енергията, която захранва оборудването за добив на криптовалута, отбелязват специалистите.

Коментари по темата: „Колко консумира биткойн – отговорът на учените”

добавете коментар...

  1. ха

    Ако всички копаеха биткойн както xyz спомена, то нещата щяха да изглеждат наистина по-прилично. Най-добре е, ако изчисленията се правеха за осъществяването на полезни изчисления, които иначе са задача на суперкомпютрите. Но иначе не е перфектно ползването на ток, защото на газ отоплението е много по-евтино! Тук естествено трябва да направим добавката и че КПД-то на системата за отопление е много важно. Но за съжаление има и идиоти като “Бил”, които просто прахосват електроенергията за глупост. И при това пари печели, за да може да простее този индивид допълнително.

    Единственото смислено прахосване на електроенергия е при големите ВЕЦ-ове в Китай, които така или иначе трябва да пуснат водата, за да не прелеят (при ограничено търсене на електроенергия от бизнес и за битови нужди).

  2. Бил

    technews.bg Интелигентни и умни хора сте, и съм сигурен ,че само споделяте тази статия, която е пълна безсмислица .Не ги знам кои са тези учени, но да си запазят изводите от това изследване за тях. На кого му пука колко ток харчи биткойн мрежата, щом носи ПЕЧАЛБА !!! ……….та дори и аз печеля добре.

  3. Anonymous

    А що не смятат колко енергия, пари и време губят хората по безсмислените идиотски шоу програми, порно канали все неща които са номер 1 по консумация и огромен интерес сред пълчищата хора по света!?

  4. xyz

    А отчита ли се колко спестява, защото само в София има хиляди хора, които зимата се отопляват с един-два рига, така че това електричество не отива на халост, както при хората с климатици 😉

Коментар