Защо и как да заменим твърдия диск с SSD

Замяната на HDD с SSD означава по-малко време в чакане нещата да се случат
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето нови лаптопи и настолни компютри идват с инсталиран полупроводников диск (SSD) вместо с традиционния твърд диск (HDD), с който всички сме свикнали през последните над 30 години. Притежателите на компютър с твърд диск все по-често усещат, че той работи малко по-бавно, отколкото им се иска, и все по-често хората искат да повишат производителността, като инсталират SSD.

Ако компютърът ви е на повече от няколко години, подмяната на твърдия диск с SSD е една от най-полезните промени, които можете да направите. Все пак има някои практически предизвикателства, които трябва да обмислите. Ето няколко насоки и съвета от Анди Клайн, публикувани в блога на BackBlaze.

Какво е SSD?

SSD дисковете съдържат форма на енергонезависима компютърна памет. С други думи, информацията се записва и съхранява в чипове с памет. Това е различно от обикновената RAM в компютъра, която се нулира, когато изключим или рестартираме компютъра. В сравнение с твърдите дискове, SSD дисковете са по-устойчиви на удар и е по-малко вероятно да бъдат засегнати от магнитни полета.

Защо да сменим HDD с SSD?

Причината, поради която повечето хора заменят твърдия си диск със SSD, е производителността. В зависимост от задачата, SSD дисковете могат да бъдат до 10 пъти по-бързи от своите HDD „колеги”. Подмяната на твърдия диск със SSD е едно от най-добрите неща, които човек може да направи, за да подобри драстично производителността на по-стария си компютър.

SSD нямат никакви движещи се части. Затова те работят по-тихо, по-ефективно и се чупят по-малко. Скоростите на четене и запис на SSD дисковете са много по-добри от тези при твърдите дискове.

За потребителя това означава по-малко време в чакане нещата да се случат. Струва си да разгледате варианта за SSD, ако често виждате курсора на мишката да се превръща във въртящо се „колело” на екрана – знак, че трябва да чакате за изпълнението на задачата. Съвременните операционни системи все повече зависят от управлението на виртуална памет, при което се изпращат временни „суап” файлове на диска. Колкото по-бърз е дискът, толкова по-малко е въздействието върху производителността при голямо натоварване.

След като данните се прехвърлят на SSD, устройството може да бъде вградено в компютъра
(снимка: CC0 Public Domain)

За потребител, който традиционно борави с много данни, подмяната на устройството, което „носи” операционната система и приложенията, може да осигури значително увеличение на скоростта. Работните данни могат да се съхраняват на обикновени твърди дискове, вградени или външни, но когато операционната система и приложенията са инсталирани върху бърза памет, обработката на големите обеми данни ще се случва значително по-бързо.

Разбира се, преди подмяната е важно потребителят да приложи план за архивиране, за да е сигурен, че има копие на данните си, съхранено в безопасност, на допълнителни локални носители.

Има ли причини да не надстройваме до SSD?

Ако SSD-тата са много по-добри от твърдите дискове, защо не всички компютри са с такива дискове? Двете най-големи причини са разходите и капацитетите. SSD дисковете са по-скъпи от твърдите дискове. Един добър 1TB SSD може да струва дваж повече от сравнимо HDD устройство. Това може да не е проблем, ако имаме само един носител, но финансовата тежест става по-осезаема, ако имаме няколко устройства. Това прави доста по-тежка, чисто финансово, задачата с оборудването на техниката с няколко носителя, например външните носители на данни.

Не бива да се подценява и въпросът дали компютърът може да използва SSD изобщо. Всичко зависи от възрастта на компютъра и как е проектиран.

Как да надстроим до SSD?

Първо трябва да видим дали компютърът използва обикновен сериен ATA (SATA) твърд диск. Ако е така, можем да го надстроим с SSD. Полупроводниковите дискове са съвместими както с Mac, така и с Windows персонални компютри.„

За определяне типа диск в конкретната система:

Mac:

  • Изберете Apple (горе вляво на екрана).
  • Изберете „ About this Mac”.
  • Изберете „Storage”, за да видите информация за типа хранилище, което използва устройството.

Windows:

  • Отворете диспечера на задачите „Task Manager” (използвайте „More Details”, ако е необходимо, за повече подробности)
  • Изберете раздела „Performance”, за да видите информацията за диска, включително типа.

Дори ако компютърът вече има SSD, той може да бъде надграден с по-голям, по-бърз модел SSD. Освен подмяната на твърди дискове, базирани на SATA, някои по-нови модели компютри могат да бъдат надградени с M.2 SSD, които приличат повече на RAM чипове, отколкото на дискове.

Моделите лаптопи на Apple, направени след 2016 г., имат SSD, запоен към дънната платка, така че там нямате избор – човек е принуден да продължи да работи с това, което има.

Направи си сам

Чувствате ли се комфортно да разглобите компютъра си? Надграждането със SSD е доста често срещана задача тип „направи си сам”. Много компании сега правят „plug-and-play” SSD заместители за твърди дискове, тоест подмяната е съвсем лесна.

Въпреки това, ако не знаете какво правите, може би е по-добре да не експериментирате. Надграждането с SSD е все по-често срещано подобрение от категорията на следпродажбеното обслужване. А това означава, че все повече независими специалисти по ремонт и обслужване на компютри могат да изпълнят задачата срещу заплащане.

За тези, които са склонни на „направи си сам”, в YouTube има много инструкции от типа „стъпка по стъпка” – както за компютри и лаптопи, така и за Mac системи.

Адптери

В повечето случаи SSD дисковете заменят 2,5-инчови твърди дискове. Това са същите устройства, които се намират в преносимите компютри и дори в малките настолни модели. Но ако човек има настолен компютър, който използва 3,5-инчов твърд диск? Тогава може да се наложи да използва адаптер за монтаж от 2,5 инча до 3,5 инча.

Съвместимост на SSD

Освен размера на устройството е добра идея да проверите и дали SSD, който искате да закупите, е съвместим с вашия лаптоп или настолен компютър, особено ако вашата система е по-стара.

Миграция към SSD

Купуването на SSD е първата стъпка. Преместването на данните на SSD носителя е следващата стъпка.

За тази цел човек има нужда от две неща: софтуер за клониране и кутия за външно устройство. Това му позволява да свърже SSD диска към компютъра през неговия USB порт или друг интерфейс за пренос на данни.

Нужен е софтуер за „клониране”, който прави копие бит по бит на данните от вътрешните твърди дискове. След като данните се прехвърлят на SSD, новото устройство вече може да бъде вградено в компютъра и с това миграцията е готова. Когато всички процедури са изпълнени правилно, клонираният SSD може да се стартира – това е буквално „plug-and-play” ситуация.

Обикновеното копиране на файловете между двете устройства не върши работа. То може да не копира всички данни, които са необходими, за да стартира компютърът работа с новия си носител.

Клониране на дисковете

Нов SSD или дори нов твърд диск е малко вероятно да бъде предварително „населен” с операционната система, от която се нуждае компютърът. Затова се прави клониране на съществуващия твърд диск. Всеки производител на ОС има различни инструкции как се прави това. Ето връзка към процедурата за чиста инсталация на Microsoft и инструкциите за чисто инсталация на Apple Mac.

Както стана дума в началото, SSD дисковете струват повече на гигабайт в сравнение с твърдите дискове. Човек може да не е в състояние да си позволи много голям SSD, но е важно да се увери, че данните му ще се поберат на новото устройство. Нужно е и малко „излишно” място с оглед бъдещото актуализиране на софтуера и увеличаване на обема на съхраняваните данни. Все пак никой не би бил щастлив неговият нов диск да се изчерпи скоро след инсталацията.

След клонирането и прикачването на новия SSD в компютъра старият твърд диск все още е годен за работа. Той може да бъде използван по много начини, например да бъде вграде във външно устройство за архивиране на данни, или в дисков масив, като например NAS устройство. Може да бъде използван за бекъп или просто за допълнително съхранение, например за снимки или музика.

Заключение

Като цяло надстройването на компютър с SSD не е трудно, но не бива и да се подценява. Правилното клониране е изключително важно. Също толкова важно е преди промяната да се направи бекъп на компютъра – в случай, че нещо се обърка.

При всички положения ползите от бързодействието се усещат веднага.

Коментари по темата: „Защо и как да заменим твърдия диск с SSD”

добавете коментар...

  1. 112

    Определено си заслужава подмяната.

  2. Геро се

    Изходи през устичката?

  3. Anonymous

    Геро – nvme e протокол/интерфейс, а ssd е устройство. айде по-сериозно като коментираш

  4. Геро

    Вече се заменя с nvme а не с SSD
    Много ви е антична публикацията !!!

Коментар