ЕС с нови мерки срещу уеб съдържанието с насилие на деца

Илва Йохансон предупреди, че малтретирането на деца е нарастващ проблем в ЕС
(снимка: CC-BY-4.0:  © European Union 2019 – Source: EP)

ЕС планира ново законодателство, което ще изисква от технологичните компании да влагат повече усилия за справяне със сексуалното насилие над деца, съобщи комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя предупреди, че малтретирането на деца е нарастващ проблем в ЕС.

Интернет доставчиците и фирмите за социални медии са докладвали за 22 милиона престъпления със сексуално насилие над деца през 2020 г. За сравнение, броят им е бил 17 милиона през 2019 г., заяви Йохансон, цитирана от Дойче Веле.

Според нея, пет компании са отговорни за 99% от докладите. Meta, известна преди като Facebook, е отговорна за 95%. Йохансон казва, че в крайна сметка тези 22 милиона са само малка част от реалната бройка.

Какво е предложението? Съгласно настоящите правила на ЕС, технологичните платформи преценяват кога и как да докладват за случаите на малтретиране на деца. „През следващите месеци ще предложа ново законодателство, което ще изисква компаниите да откриват, докладват и премахват сексуалното насилие над деца”, пояснява Йохансон. „Тогава доброволното отчитане вече няма да е достатъчно”.

Комисарят предупреждава, че сексуалното насилие над деца се увеличава в Европа. „По време на пандемията, когато повече извършители бяха у дома в изолация, търсенето на материал, изобразяващ сексуално насилие над деца, се увеличи, в някои страни-членки на ЕС с до 25 процента. Това, от своя страна, води до повече злоупотреби”, обобщи тя.

Йохансон вижда и необходимост от създаване на специален център на ЕС за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца. По нейните думи, това „би подобрило превенцията, правоприлагането и подкрепата за жертвите”. Тя подчерта необходимостта от сътрудничество из цяла Европа и в световен мащаб в борбата срещу сексуалното насилие над деца.

Коментар