Rax.bg обяви колокация на сървъри в 10 европейски града

Колокационни центрове на RAX дават възможност на клиентите да съхраняват сървърите си по-близо до пазарите, които обслужват, при прогнозируеми цени на електроенергията
(снимка: RAX.bg)

Хостинг компания RAX (Rax.bg), обяви, че от 10-и януари 2022 г. предлага колокационни услуги на сървъри за публични уеб услуги и частна, вътрешнофирмена употреба в 10 града в Европа. В България компанията има колокационни центрове в София и Пловдив.

Доставчикът на хостинг, колокация, облачни технологии и дата център услуги RAX съобщи за TechNews.bg, че от днес дава възможност на клиентите си да използват услугата „Колокация” в центрове за съхранение на данни в Атина, Братислава, Будапеща, Букурещ, Лондон, Милано, Ниш, Прага, Солун и Франкфурт.

Услугите, достъпни в новите колокационни центрове, са два вида – „Колокация без управление” и „Колокация с пълно управление”. Когато услугата включва „пълно управление”, доставчикът поема техническата и системна администрация на оборудването и сървърите на клиентите си.

„Много български бинеси имат нужда да използват технологично оборудване в различни европейски държави. Новите ни колокационни центрове дават възможност на клиентите ни да съхраняват сървърите си по-близо до пазарите, които обслужват”, обясни технологичният директор на Rax.bg Данаил Стойчев.

Според доставчика, новите колокационни услуги дават алтернатива на редица български фирми, чиито разходи за колокация на технологично оборудване са се повишили значително заради огромното увелчение на цените на електроенергията в България. В редица от новите колокационни центрове на RAX собствениците на сървъри ще имат по-ниски разходи за електроенергия в сравнение с тези България.

„Новите ни колокационни услуги дават възможност на редица български фирми да съхраняват сървърите и технологичното си оборудване при изгодни, прогнозируеми условия в геолокации с бърза интернет свързаност до България”, заявиха от доставчика.

Колокацията на 1U сървър в десетте обявени европейски колокациони центъра включва 100 мегабита или 1 гигабит Интернет свързаност, не по-малко от 5 терабайта трансфер на данни, конфигурации за публична и частна Интернет мрежа по избор на клиента, 75 вата включено електрозахранване, IPv4 и IPv6 адреси и 24-часова техническа поддръжка.

У нас Rax.bg доставя хостинг, облачни услуги и колокация на сървъри от два дата центъра, които се намират в София и Пловдив. В тях доставчикът предоставя и услугата „Disaster Recovery Колокация”, която е създадена да обезпечава ИТ инфраструктурата на фирми срещу инциденти, бедствия и аварии.

Коментар