„Инвестирайки” в криптопари, помагаме на изнудвачите

Добре е хората, които се занимават или планират да се занимават с криптовалутен бизнес, да се замислят в какво участват, казва технологичният предприемач Димитър Хрусанов
(снимка: Димитър Хрусанов / Facebook)

Стремежът на мнозина млади хора да спечелят от „изгряващата звезда” на технологичния свят – криптовалутите – има своята тъмна страна и всички трябва да се замислят, че подпомагайки бума на новата технология, подпомагат и онези, които я използват злонамерено. Това сподели в своя профил в социалните медии технологичният предприемач Димитър Хрусанов.

В почивните дни на своята електронна поща Хрусанов е получил изнудваческо спам-писмо с „предупреждение” за пробив в сигурността. Съобщението е написано на добър, грамотен български език. Вътре се твърди, че компютърът на Хрусанов е заразен с вирус, че авторът на писмото „вижда всичко” и има натрупани нелицеприятни лични данни, които може да оповести.

Както често се случва в подобни писма, авторът твърди, че разполага със „срамни” снимки и видеозаписи. В заключение той иска скромен откуп от 650 евро. На получателя на изнудваческото писмо е даден срок от 48 часа да плати.

„Избягвам да се връзвам на подобни неща, но интересното е, че сметката, на която предлагат да се преведе откупът, е биткойн сметка”, казва Димитър Хрусанов в публикация от неделя вечер. В самото писмо на изнудвача е отбелязано: „Всички транзакции с криптовалута остават анонимни по всяко време”.

„Добре е повечето, които се занимават – или планират да се занимават – с криптовалутния бизнес, да се замислят в какво участват. Освен, че е една паразитна система, която само точи енергиен ресурс, тя представлява и начин за непроследими финансови трансфери на изнудвачи и друг черен бизнес”.

Коментари по темата: „„Инвестирайки” в криптопари, помагаме на изнудвачите”

добавете коментар...

  1. drrr

    много много битиконе. Ай замълчете. Ама много ги разбирате работите – направо сте академици. Да се чудиш и маеш какво правите още тука.

  2. toome123

    Пълни глупости! Чул там нещо за Биткойн и умува, без да знае. Транзакциите са проследими, а измамника за да си вземе парите трябва да минат през борса, която му има данните 😉 Напротив освен, че са проследими транзакциите, остава история на всяка транзакция и то завинаги. А изнудвачи винаги ще има, докато има и балъци.

  3. Биткойн

    Технологичният предприемач Димитър Хрусанов!!!
    В какви технологии инвестира този човек????

  4. CryptoHris

    Както обича да казва Венци Стефанов, “Боже, Боже, Боже”. Бат Митко тук има няколко полезни линка да си проверяваш нещата. “https://www.facebook.com/CryptoHris”. А тук има как се работи с тях “https://www.facebook.com/groups/272494137353395/permalink/412420480027426”. Ограмоти се бе човек, срамота е да се излагаш така.

  5. Др. Скът

    Притеснил се за общото благо. Но както казаха колегите преди мен, човека не разбира

  6. jj

    Тотално незапознат с темата човечец.

  7. сол

    Всички транзакции с криптовалута могат да се видят от всеки

  8. buy bitcoin

    По неграмотни твърдения отдавна не бях чел

Коментар