Робот със сгъващи се крака ходи навсякъде

Роботът Mighty може да бъде оборудван с отопляема или охладена карго кутия за храна
(снимка: Piezo Sonic)

Все повече хора си представят, че роботите ще са малки обслужващи машинки, които послушно мъкнат покупките от магазина до дома или пък безропотно изпълняват поръчки като донасянето на пица или лекарства от аптеката. Такива роботи всъщност има, но те са с редица ограничения. Mighty е готов да преодолее поне част от тях.

Един от проблемите с някои от вече съществуващите роботи за доставка се крие във факта, че по същество те са просто „умни” самоходни кутии с четири колелца и прецизна навигация. Могат да вървят отлично по гладки тротоари, но трудно се справят с гърбици, бабуни, стъпала, бордюри, отбелязва NewAtlas.

Разработен от японската компания Piezo Sonic, роботът Mighty е замислен да се движи доста по-свободно. Всъщност той се основава на дизайнерска концепция за робот за изследване на Луната… и е готов за терен, където няма равна настилка.

Четирите му независимо задвижвани колела могат или да се насочват право напред за нормално движение, или да се обърнат на 90 градуса за придвижване странично. А могат и да се обръщат на 45 градуса, благодарение на което роботът се върти на място.

Освен това всяко колело е монтирано на собствен шарнирен крак. Това означава, че когато роботът се движи по неравен терен, всеки крак може самостоятелно да се огъне, за да компенсира разликата в нивата. Така роботът поддържа тялото си относително равно. Може също да използва тази функционалност за изкачване на стълби, без да се преобръща назад.

Подобно на други роботи за доставка, Mighty се движи в градовете с помощта на GPS и използва камери и сензор LiDAR, за да избягва пешеходци и други опасности.

Според Piezo Sonic, роботът може да превозва около 20 кг товар, да прекрачва препятствия с височина до 15 см, да изкачва 15-градусови склонове и да достига максимална скорост от 10 км/ч. Тежи 25 кг и се очаква да работи около четири часа с едно зареждане на батерията.

Освен да извършва доставки из града, Mighty може да бъде помощник в земеделието и животновъдството, например да помага в събирането на реколтата и вземането на проби от почвата във фермите (с помощта на добавено рамо).

Коментар