Миниатюрна LiDAR технология идва с голямо обещание

LiDAR устройства с по-малки размери могат да подобрят драстично измерванията
(снимка: CC0 Public Domain)

В опит да намалят размера и консумацията на енергия на LiDAR устройствата, корейски изследователи са предложили ултракомпактен модул, който използва свръхлека нанофотоника, базирана на метаматериали.

Сегашните LiDAR системи – като тези, които се монтират на покрива на превозно средство – са доста големи и донякъде тромави, отбелязва Spatial Source. Но технологията може да бъде значително по-маломерна и да доведе до по-бързи и по-прецизни методи за измерване.

Изследователи от Университета за наука и технологии в Поханг, ръководени от професор Юнсук Ро, д-р Инки Ким и докторантът Джехюк Джанг, казват, че технологията може да бъде приложена към LiDAR системи, монтирани в автономни превозни средства, роботи, безпилотни летателни апарати, 3D панорамни камери, платформи за видеонаблюдение и добавена реалност.

„В момента изследователският екип провежда няколко последователни проучвания за разработване на свръхлеки метаповърхностни LiDAR системи”, споделя професор Юнсук Ро. „Ако това проучване се окаже успешно, ще можем да произвеждаме ултрабързи и ултрапрецизни LiDAR системи на достъпна цена”.

Екипът публикува резултатите от своите изследвания в сп. Nature Nanotechnology. Изследването е извършено в сътрудничество с Френския национален научен институт (CNRS-CRHEA).

Коментари по темата: „Миниатюрна LiDAR технология идва с голямо обещание”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ми що не тръгнеш да провериш сам? Колкото голям апартамент или нова къща.
    Авансово някой да ги кихне за тая глупост 🙂
    Незнам кой има такива бюджети освен държавата да ги засмуче по някой проект?

  2. Anonymous

    Седнал съм. Та какви са цените ??

  3. :o)

    само някой да не пита за цените на LiDar…или ако пита първо да седне…

Коментар