Чип на AMD подобрява LiDAR системите за автомобили

Многопроцесорният SoC чип AMD Xilinx Automotive Zynq UltraScale+ подобрява 20 пъти разделителната способност на LiDAR платформата на DENSO
(снимка: AMD)

Технологията за адаптивни изчисления на AMD е влязла в LiDAR платформата от следващо поколение на доставчика на решения за транспорта DENSO Corporation. Новата система ще подобри над 20 пъти разделителната способност, при изключително ниска латентност, за по-прецизно откриване на пешеходци, превозни средства, свободно пространство и др.

LiDAR платформата с еднофотонни лавинни диоди (SPAD) на DENSO, която се очаква през 2025 г., ще използва многопроцесорна адаптивна SoC AMD Xilinx Automotive (XA) Zynq UltraScale+, заедно с набор от инструменти за разработчици.

Платформата генерира най-високото ниво на плътност на точките в облака, в сравнение с всяка LiDAR система на пазара днес. Тази плътност описва броя на точките в дадена област и е аналогична на разделителната способност на изображението, като по-богатите данни гарантират, че са уловени важни подробности за вземане на решения.

По принцип, системите, базирани на SPAD, се възприемат от производителите на автомобили поради възможността за спестяване на място. Силно адаптивното многопроцесорно решение XA Zynq UltraScale+ MPSoC позволява на LiDAR системите на DENSO да намалят размера на настоящите реализации.

Така LiDAR конфигурации могат да работят в тандем за фронтално и странично виждане от страна на превозното средство. Едно устройство може да се използва за множество DENSO LiDAR системи, включително бъдещи поколения, което намалява системните разходи и удължава живота на проектите.

Настоящите превозни средства, които са в производство, могат да имат един LiDAR изглед напред, но колите от следващо поколение ще разполагат с множество системи, включително LiDAR с поглед напред, назад и странично. Допълнителните системи са необходими, за да могат автомобилите да постигнат пълна автономност.

DENSO LiDAR платформата може да се използва и за мониторинг на инфраструктурата, фабричната автоматизация и други неавтоматизирани приложения за шофиране.

SPAD LiDAR на DENSO може да генерира над три милиона точки в секунда при 10 кадъра в секунда. Тъй като системата използва време-цифрово преобразуване вместо аналогово-цифрови преобразуватели, общият размер и цена могат да бъдат оптимизирани, като същевременно се доставят данни с голяма плътност при много висока скорост.

Коментар