LiDAR разкри останки от древна цивилизация на Амазония

Археолози откриха чрез LiDAR огромна и сложна древна цивилизация по Амазонка (снимка: CC0 Public Domain)

Нов LiDAR анализ на териториите в басейна на Амазонка предостави доказателства за неизвестен досега древен градски център с „умопомрачителна“ сложност. Става дума за останки от селище, което, според учените, далеч надхвърля очакваните нива на организация и население, възможни за амазонците преди 1500 години.

„Никой не е очаквал такова общество в този регион… пирамиди с височина 20 метра“, каза Хайко Прюмерс от Германския археологически институт във видео, създадено от Nature. „Целият регион е бил толкова гъсто населен през предиспанското време, че е невероятно! Имало е цивилизация, култура, която ни чака да я изучим”.

Доскоро се смяташе, че преди пристигането на испанските и португалските мореплаватели по Амазонието не е имало кой знае какво оживление, освен някои малки племена. Сега обаче става ясно, че там е имало много живот: Прюмерс първо е открил могили, наречени ломас, скрити под растителността, намекващи за нещо по-голямо, а после разкопките са разкрили, че става дума за добре организирани гробищни зони с обредни сгради и други неща, показателни за сложно, йерархично общество.

Сега LiDAR технологиите дават нова информация по въпроса. Това, което е открил екипът, е повече от няколко нови ломас: платформи, огромни пирамиди, отбранителни структури, язовири и канали и пътища, които изглежда са свързвали стотици селища с различни размери.

Откритието оборва някои досегашни предположения, че местните хора са били номадски или „фуражни” племена. „Трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме по-нататъшните разкопки по тези места, за да можем да обясним това, което виждаме в момента“, каза Прюмерс.

Мащабът на предстоящата археологическа работа е толкова голям, че Прюмерс навярно ще трябва да „завещае“ задачата на своите ученици. Археологът е изчислил, че ще са необходими 400 години разкопки, за да се открият всички неща, които са забелязани с помощта на LiDAR скенера.

Коментари по темата: „LiDAR разкри останки от древна цивилизация на Амазония”

добавете коментар...

  1. Радико

    Ми това го четох преди около две три години. Предполсгам, че сега има новости по въпроса, но явно са убегнали от погледа на автора на статията.

Коментар