Бъдещето на земеделието: рояци автономни трактори

Към водещия трактор могат да се присъединяват група по-малки, автономни машини
(снимка: John Deere / YouTube)

Как ще изглежда прецизното земеделие скоро – това показа нов видеоклип на John Deere, в който фирмата загатва за изцяло автоматизирани ферми, обработвани от рояци автономни (координирани помежду си) електрически селскостопански машини.

Видеото, озаглавено „Бъдещето на земеделието, каквото никога не сте си представяли”, започва с два реални модела автономни селскостопански машини с електрическо задвижване. В новата визия обаче има един водещ трактор, чието захранване се осигурява с дълъг електрически кабел. Той може да е дълъг 1000 метра (макс. 2,5 kV / 300kW).

Машината е мощна, работи тихо, няма никакви вредни емисии, отбелязва Future Farming. Към нея могат да се присъединят група по-малки, автономни тракторни машини, отново чрез надземен захранващ кабел, осигуряващ електрическа енергия на „рояка”. Това позволява една група машини да обработва без пропуск огромни терени за кратко време.

Във видеото, както и в коментарите на LinkedIn, се обяснява, че външният източник на захранване е разположен на границата на полето и е свързан чрез мащабируем удължителен кабел към водещия трактор. Чрез надземни системи за кабелна връзка, простиращи се на до 35 метра, електрическата мощност се прехвърля към всяка от по-малките обработващи машини.

За земеделеца остава удоволствието да следи на екрана как роякът обхожда полето и не оставя нито квадратен сантиметър необработена земя.

Коментари по темата: „Бъдещето на земеделието: рояци автономни трактори”

добавете коментар...

  1. Пясък...

    Са ви коментарите, и да лаете кервана върви, преди точно 40 години закупихме агрегати за ръчно заваряване с тел и СО2, за промишлено заваряване на велосипеди, тогава те се заваряваха с електроди с обмазка, всички заварчици заявиха, че напускат и няма да заваряват с СО2…???

  2. Титан

    Сега пък се възмущавате от алчните капиталист.Довчера земята се обработване от комунистите, които сьздадоха ТКЗС и хората работеха.Зоциализма вече е ликвидиран на власт е капитализма. Няма угода.

  3. Дани Илиева

    Имате ли някой познат който да обработва земя!?Аз имам-беден е!Започна съвсем сам от нищото.И до ден днешен се труди до изнемога .Бори се не само със Земята но и с точно тези мощни земеделци, чиято цел и да окрупнят цялата земя!Да не говорим как извиват ръцете на хората-точно тези бедняци, решили да си изкарват хляба с честен труд!

  4. Някой

    Алчни капиталисти всичко да е с машини и за кого е тази храна като всичко ще се върши от машини дори мисленето ще е от машини изкуствен интелект във всяка една свера от живота . Живота няма да има смисъл . Хората аут и точка

  5. Пешо

    Мечтата на бедния ,от който нищо не става да пише глупости и да завижда на “капиталиста”-земеделец

  6. Бинко

    Вярно.

  7. //

    Мечтата на к(р)апиталиста – всичко да е автоматизирано, той само да прибира парички …

Коментар