Стартъп засажда семена с дронове 25 пъти по-бързо

Дронът на австралийския стартъп AirSpeed се управлява с изкуствен интелект
(снимка: AirSeed Technology)

Младата австралийска компания AirSeed Technology предложи любопитен начин за борба с обезлесяването – засаждане на семена с помощта на дронове. Това е много по-ефективно от традиционните подходи.

Един октокоптер, управляван от изкуствен интелект, може да засади до 40 000 контейнера със семена на ден, което според компанията е 25 пъти по-бързо и с 80% по-евтино от конвенционалните решения. AirSeed не разкрива методологията за изчисление, която е в основата на декларираните показатели.

Преди излитане товарният трюм на дрона се пълни с контейнери със семена от растения, подбрани според местния климат и терен. Контейнерът е специална въглеродна обвивка, изработена от биологични отпадъци. От една страна, тя предпазва семето от птици, насекоми и гризачи, а от друга – осигурява необходимите хранителни вещества, минерали и пробиотици, които на ранен етап могат да ускорят растежа.

Дронът следва предварително определен маршрут и изстрелва контейнери по зададени модели, като фиксира точното местоположение на всяко засаждане. Това позволява на операторите на AirSeed да наблюдават растежа и здравето на дърветата. Към днешна дата компанията вече е засадила 50 хиляди дървета, а до 2024 г. планира да увеличи броя им до 100 милиона.

Според оценките на ООН, годишно се изсичат 70 000 км² гори, което е сравнимо с площта на Ирландия. Организацията призова тази цифра да бъде намалена наполовина до 2025 г., за да се премахне загубата на горския фонд до 2030 г., отбелязва Евронюз.

Но дори и това да се случи, сега има спешна нужда от иновативни решения за противодействие на негативната тенденция. Освен AirSeed Technology, със съвременни технологии за засаждане на семена се занимават и други стартъпи, включително Dendra и Biocarbon Engineering.

Коментар