Малък робот унищожава плевели със светкавица

Земеделските роботи Том и Дик унищожат плевелите, без да използват химикали
(снимка: Small Robot Company)

На едно английско поле три робота излизат с мисия: да намерят и унищожат плевелите, преди да засадят семена в изчистената почва. Роботите – на име Том, Дик и Хари – са разработени с цел да прочистят земята от нежелана растителност с минимално използване на химикали и тежки машини.

Стартъпът Small Robot Company работи върху своите автономни унищожители на плевели от 2017 г. насам и наскоро пусна Том – първия си търговски робот, който вече работи в три ферми в Обединеното кралство, разказва за иновацията CNN Business. Останалите роботи все още са прототипи.

Том ходи и сканира полето, събирайки данни, които след това се използват от Дик за унищожаване на плевелите. За целта Дик прилага малка светкавица – електрошок за плевела, който изгаря растението ведно с корена му. След това е ред на робота Хари да засади семена в чистата от плевели почва.

Използвайки цялостната система, фермерите биха могли да намалят разходите с 40% и използването на химикали с до 95%, казват от компанията.

Според Организацията на ООН по храните и земеделието, шест милиона тона пестициди са били продадени в световен мащаб само през 2018 г. Това е химия, която се отлага в плодовете и в земята и след това навлиза в човешкия организъм при консумацията на храната. Системата на Small Robot Company позволява на фермерите да спестят тази химия, казва Бен Скот-Робинсън, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Комбинацията от трите робота е доста усъвършенствана, но далеч не е единствена. Роботи, които „изпържват” плевелите чрез светкавица, разработват и предлагат и други компании в сферата на земеделската техника и автоматика. Тенденцията бързо набира скорост, ставайки известна като част от т.нар. прецизно земеделие, при което всяко растение се отчита и наблюдава.

„Той създава ток, който преминава през корените на растението през почвата и след това обратно, което напълно унищожава плевелите”, казва Скот-Робинсън. „Можем да отидем при всяко отделно растение, което застрашава културните растения, и да го премахнем”.

За разпознаване на плевелите се използва комбинация от камери и система с изкуствен интелект. Растенията, които са неутрални или полезни за културите, се оставят незасегнати.

Коментари по темата: „Малък робот унищожава плевели със светкавица”

добавете коментар...

  1. Маринов - агроном

    “преди да засадят семена в изчистената почва”

    1. Семената се засяват, не се засаждат, да бяхте се консултирали преди да пишете!
    2. “изчистената почва” – и такова понятие няма в земеделието!
    3. “Това е химия, която се отлага в плодовете” – пестицидите, с които се пръскат плодовити, не се “отлагат”, в плодовете се намират, остават т.н. “остатъчни количества” от дадения препарат!

    Мнотго ми става весело, като чета такива статии!

Коментар