Земеделие + фотоволтаика = 160% печалба

Лозовите масиви могат да се съчетаят добре с фотоволтаични инсталации
(снимка: Sun’Agri)

Специални фотоволтаични панели, които се монтират високо над земеделските насаждения, дават възможност на фермерите да реализират по-голяма печалба от земята, която обработват. Тези фотоволтаици са малко по-различни от обичайните, защото позволяват на слънчевата светлина да достига до културите, които се отглеждат, но в същото време ги засенчват частично и така ги щадят от прекомерната жега.

Няколко модела соларни панели, произведени специално за агроволтаика, са в процес на тестване в Нидерландия. Те са произведени от BayWa r.e. и GroenLeven за пет пилотни проекта, които ще дадат важна информация за бъдещото развитие на технологиите за агроволтаика.

Соларни панели над малините

В петте ферми се отглеждат различни насаждения: боровинки, касис, малини, ягоди и къпини. Най-големият от проектите – слънчева централа с мощност 2,67 MW, разположена върху 3,2 хектара площ за отглеждане на малини, се намира в холандската община Зевенаар, близо до град Арнем.

Двете компании не разчитат на стандартни PV модули за проекта, тъй като такива продукти се смятат за неподходящи за агроволтаика. „Използваме специални монокристални слънчеви панели, които са произведени по наши собствени спецификации“, казва Вилем де Ври, ръководител на проекта за AgriPV в GroenLeven, цитиран от PV Magazine.

Тези специални изисквания са свързани с прозрачността, тъй като растенията под панелите трябва да получават достатъчно светлина. Същевременно навесите над тях могат да ги защитават от дъжд, градушка и студ.

„Досега създадохме два различни пилотни проекта, с два вида панели с различни нива на прозрачност“, обясни той. „С повишена прозрачност на панелите добивът на реколтата значително нараства“.

GroenLeven използва 260W панели от стъкло, които тежат повече от своите „нормални” аналози, приблизително 35 кг на панел. „Нанесохме сравнително дебели слоеве от стъкло, за да сме сигурни, че панелите ще удържат всякакъв тип време“, добави Де Ври.

Оказва се, че панелите осигуряват „пасивно охлаждане“, което може да е добре дошло в знойно време. Напичането от слънцето намалява, а същевременно се получава леко течение под навесите.

По отношение на добивите се очаква различни и много показателни резултати. Някои култури толерират лекото засенчване и даже растат по-добре в подобни условия. Това означава, че в част от проектите може да се наблюдават по-високи добиви и подобрено качество. В други случаи добивите може да намалеят за сметка на по-доброто качество.

И в двата случая обаче фермерите ще могат да се възползват от вторичен източник на приходи от една и съща земя.

Фотоволтаици над лозето

Лозовите масиви също могат да се съчетаят добре с фотоволтаични инсталации, установи пък френската фирма Sun’Agri, специализирана в приложението на соларни системи в селското стопанство. Компанията разкри резултатите от тестовете, проведени със слънчева централа, интегрирана в лозе. По време на най-знойните дни, според компанията, лозите, частично засенчени от слънчеви панели, продължават да растат добре и се нуждаят от по-малко вода за поливане.

„Лозята са сред най-засегнати от изменението на климата, така че е от съществено значение те да са в основата на нашите експерименти”, заяви говорител на дружеството пред специализираното издание PV Magazine. Редакцията отвърна на това с „Наздраве“.

Sun’Agri е инсталирала агрофотоволтаична система в лозята на Вуклуза в Югоизточна Франция в партньорство с местната селскостопанска камара като част от програмата Sun’Agri 3, подкрепена от Френската агенция за управление на околната среда и енергията Ademe.

„От 1000 кв.м. лозя, засадени с черно грозде [сорт за червено вино], 600 квадратни метра бяха обхванати от динамична агрофотоволтаична система”, заяви говорителят на Sun’Agri. Използвани са 280 панела. Те имат мощност от 84 кВт. Поставени са на височина 4,2 м и могат да бъдат движени в реално време с помощта на алгоритъм на база изкуствен интелект, който френската фирма за агрофотоволтаични разработки разработва вече повече от десетилетие.

За алгоритъма фирмата казва, че може да определя оптималния наклон на панелите според изискванията за слънце и вода в лозарството, растежа на културите, качеството на почвата и метеорологичните условия. „Изкуственият интелект е програмиран така, за да благоприятства растежа на растенията”, заявиха от Sun’Agri. „В случай на екстремни климатични опасности – суша, топлинна вълна, слана, силен дъжд и т.н. – изкуственият разум контролира панелите с цел защита на посевите”.

Първоначалните резултати от наблюдението на инсталацията показват, че PV структурата е направила възможно лозите, защитени от панели, да избегнат застоя в растежа, дължащ се на топлинни вълни, според Sun’Agri. Потреблението на вода в жегите е намалено с 12-34% за лозите, защитени с PV – благодарение на намаляването на изпаряването от почвата. Твърди се също, че ароматният профил на гроздето е подобрен в агрофотоволтаичната среда с 13% повече антоцианини – червени пигменти – и 9-14% повече киселинност.

Програмата Sun’Agri 3 трябва да премине от демонстрационен етап към комерсиална фаза през 2022 г. и също така включва агрофотоволтаични проекти, свързани с лесовъдството, оранжерийното градинарство и обработваемите култури в общо 15 инсталации.

Коментари по темата: „Земеделие + фотоволтаика = 160% печалба”

добавете коментар...

  1. ха

    И аз съм си мислил за подобно нещо отдавна. Предполагам, че и представените тук експерименти не са първите правени…

Коментар