По 80 000 е-рецепти се издават дневно

Над 2800 общопрактикуващи лекари работят със системата за електронни рецепти
(снимка: CC0 Public Domain)

Издадените електронни рецепти през Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърли 2,7 млн. броя, откакто Националният системен интегратор „Информационно обслужване” АД пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Модулът „„Е-рецепта” стартира официално на 6 февруари 2021 г.

Над 2,4 млн. са напълно или частично изпълнените рецепти в аптечната мрежа, което е около 90% от общия брой издадени е-рецепти. Средно на ден се издават по около 50 000 рецепти, като през последните няколко дни се забелязва тенденция към увеличение до 80 000 рецепти на ден. До този момент фармацевтите са отказали да изпълнят едва 53 електронни рецепти.

Електронната рецепта е не просто дигитален вариант на стандартната хартиена рецепта, но представлява ключов елемент при изграждането на електронно здравеопазване в България, подчерта Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване” АД.

Електронизирането на процеса намалява значително риска от неправилно отпускане на контролирани и реимбурсирани медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари и аптеките, посочиха от компанията.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта е над 4 500, а към системата успешно са се свързали близо 2 500 аптеки от цялата страна. Данните показват, че над 3 300 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

Платформата за издаване на електронни направления също отчита впечатляващи резултати. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 2 800 и за издали общо над 104 000 е-направления.

Най-активни в издаването на е-направление са общопрактикуващите лекари от София, Пловдив, Бургас и Варна. Близо 90 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

Коментари по темата: „По 80 000 е-рецепти се издават дневно”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сега ще злоупотребяват с лични данни разни хакери, лекари и разни маркетингови компании да се ровят и копаят в тези данни, кой от какво е болен и от какво се лекува.

Коментар