Интернет утежнява живота и на лекарите, и на пациентите

Все по-често хората търсят начини за диагностика и лечение на една или друга болест в интернет, вместо да се обърнат към лекар, сочи статистиката. Това обаче не дава добри резултати, а напротив – утежнява живота и на лекарите, и на пациентите.

Оказва се, че самодиагностиката не само възпрепятства навременното лечение и влошава здравето на хората, но има и негативни последствия като цяло. Пациенти, които твърде дълго време пребивават в медицински сайтове, изискват от лекарите сериозно лечение с антибиотици по всякакви поводи и така увеличават устойчивостта на бактериите.

Изследване в САЩ, резултати от което публикува Wired, показва, че една трета от рецептите за антибиотици са изписани в случаи на вирусни инфекции. Три четвърти от пациентите със симптоми на венерически заболявания също са били лекувани с антибиотици, като впоследствие се оказало, че те не страдат от подобни заболявания.

Освен това медицинските работници се опасяват от негативни реакции на пациенти и лоши отзиви в интернет и започват да взимат решения според желанията на пациентите, а не по правилата на рационалната медицина. Това явление се нарича „Yelp effect“, в съзвучие с един от най-популярните портали за отзиви в САЩ.

Още преди няколко години изследване на Pew Research Center установи, че над една трета (35%) от американците използват интернет за диагностика както на самите себе си, така и на свои познати. Към днешна дата този процент е още по-голям.

Нямо лесно решение на проблема, който застрашава медицината като цяло. Реакцията на пациентите и степента на тяхната удовлетвореност от услугите са част от медицинската практика. От една страна, лекарите винаги са искали пациентите да бъдат отговорни и компетентни по въпросите на здравето си, но от друга – приемането на антибиотици по всякакви поводи може да доведе до страшни последствия.

Коментари по темата: „Интернет утежнява живота и на лекарите, и на пациентите”

добавете коментар...

  1. Пциент

    Интернет повишава информираността , а тя намалява печалбите на бизнеса със смърт (лекарите са втората по значимост причина за смъртните случай в САЩ, при цялото им технологично преимущество!!!).

  2. Някой

    Покрепям написаното от “програмист”. Това е може би най-изоставеният и нерегулиран сектор в БГ, където е зле не само в т.нар. “държавни болници”, но и в частните. Плащал съм си къде ли не, как ли не и то при положение, че здравните ми осигуровки са около 100 лева на месец. Естествено според всеки лекар те са пренебрежимо малка сума и нищо не означават. Дори и в частни болници се плащат пари на ръка или на единия гол касов бон, няма договор, никой нищо не ти дължи и не отговаря пред никоя институция. А говорим за здравето на хората. Интернет може да попречи много на хора, които не могат да се ориентират в ситуацията. Но на мен винаги ми е помагало, дори и да не става въпрос пряко за живота ми, а за качеството му или някакви леки заболявания почти винаги съм съзирал желание да ме “претупат набързо”, да ми вземат парите и ако може да ме оставят на някой друг техен колега да се ядосва. Почти задължително е за всеки пациент да е наясно какво точно се случва с него, защото това може да спаси ако не живота, то поне щастието му! С мен поне е така.

  3. програмист

    ако лекарите не бяха толкова сребролюбци и нагли и арогантни , ако не ги оставяха хората да умрат пред кабинетите им и на улицата нямаше да има самолечение

Коментар