Тръмп замисля 25% мито на китайския ИТ внос

Доналд Тръмп има план да спре икономическата експанзия на Китай с налагане на мито от 25% върху вноса на широк спектър продукти от азиатската страна, съобщи Investors.com.

Президентът на САЩ подписа меморандум за въвеждане на допълнителни мита върху вносната продукция от Китай, които, според финансовите разчети, ще вливат в хазната по около 60 млрд. долара годишно.

Планът на Тръмп за стратегическа защита от икономическата агресия на Китай, която причини сериозен дисбаланс на вноса и износа на САЩ, може да удари по редовите американци. Ще поскъпнат най-различни продукти, вкл. мобилни устройства и друга електроника, частите за която се доставят от Китай.

Документът все още не наложен на законодателно ниво и теоретично може да остане само заплаха на хартия. Министерство на финансите не е готово да предостави информация за конкретните продукти, които подлежат на допълнително облагане, нито юридически оформена документация за въвеждане на митата.

Очевидно властите в САЩ се надяват на преговори с правителството на Китай в търсене на взаимни компромиси. По думите на Тръмп, меморандумът е само една от многото предстоящи стъпки, насочени към ограничаване на инвестиционното и търговско господство на Китай.

По предварителни оценки, митото в размер на 25% ще засегне 1300 стоки от различни групи – от части за транспортни средства и оборудване за железопътния отрасъл до високотехнологичната електроника и авиационната индустрия.

Пекин не закъсня с отговора си. Правителството на страната заяви, че Китай ще защитава решително своите законни права и интереси по всички достъпни начини.

„Не искаме търговска война със САЩ или други държави. Но ние не се страхуваме от нея. Ако някой се опита да ни въвлече в търговска война, ще се противопоставим“, бе коментарът на китайското посолство в САЩ.

Според източници от администрацията на Тръмп, 25-процентното мито е своеобразно наказание на Китай, заради кражбата на интелектуална собственост от американски компании и недобросъвестния подход при лицензиране на технологии.

Китай доставя ежегодно в САЩ части на стойност около 375 млрд. долара. Доналд Тръмп смята, че този внос трябва да намалее до 100 млрд. долара, за да се избегне дефицитът в стокообмена между двете страни.

Коментар