РС навлизат в колите, шофьорите под 30 искат интернет и е-поща

Автомобилни РС се свързват към мобилните клетъчни мрежи, за да осигурят достъп до уеб на пътниците в колата. Технологията позволява на хората да проверяват в движение електронната си поща, да избягват задръствания или да си правят резервации за ресторант.

Една от новите разработки в областта намира приложение в пикапите от серията F на Ford и струва 2999 долара. Компютърът FordLink е ориентиран към контрактори, на които се налага да поръчват строителни материали и да ползват електронна поща, докато шофират пикапа. РС-то работи с операционна система Microsoft XP, предлага Интернет радио и възпроизвежда MP3-ки.

Идеята за РС в колата е най-популярна сред младите шофьори. Проучване от септември на CNW Marketing Research, цитирано от USA Today, сочи, че 14% от купувачите под 30 години искат и-мейл и уеб достъп в колата. Преди две години този процент е бил два пъти по-малък.

Сегашните авто РС се свързват към широко разпространените мобилни клетъчни мрежи. Но анализаторите на пазара очакват в бъдеще достъпът до Интернет от колата да се извършва през по-бързите WiMax мрежи.

Достъпът до Интернет от автомобила ще стане нещо толкова обикновено, колкото сега е клетъчният телефон. Така смятат в компанията KVH Industries, която през септември пусна на пазара системата TracNet 100. С цена от $2 000 за хардуера и $79 месечна такса за безжичната връзка, компютърът показва уеб страници на екрана за навигация и видео в автомобила.

Microsoft също има амбиции да се намеси сериозно на този перспективен пазар. Заедно с производителя на хардуер Azentek, софтуерният гигант разработва малко РС устройство за автомобила. Иновационният продукт се очаква да се появи през следващата година, като потребителите ще имат избор измежду два модела. Единият, много малък авто РС, ще се поставя до стерео системата на таблото. По-мощният модел ще се монтира в самото табло. И двете устройства ще струват по над 2000 долара.

Проблем при употребата на новата РС технология в колите естествено е сигурността. На шофьорите няма да е позволено да разглеждат електронна поща или да извършват други, разсейващи ги манипулации с РС-то, освен ако колата не е спряла.

Едно възможно решение за преодоляване на този проблем са системите за гласови команди, които стават все по-популярни. Канадската компания Intelligent Mechatronic Systems, например, ще предложи следващата година своята станция iLane за персонални цифрови помощни (PDA). Със синтезиран глас тя прочита на шофьора пристигащата електронна поща, текстовите съобщения (SMS), както и напомнящите съобщения на календара.

Коментар