Андроиди обслужват пациенти в болница

Отскоро на рецепцията в централната болница на японския град Аизу седи робот с котешко лице и човешко тяло. Той отговаря на запитвания и насочва пациенти и посетители.

Автоматизираният персонал се допълва и от двама дроиди-портиери. Засега им е разрешено да изпълняват задълженията си само в тандем с персонал от плът и кръв.

Трите машини са второ поколение роботи, наричани още андроиди. Те са рожба на специалното звено за “обслужващи роботи” на японската компания Tmsuk, най-големият производител на индустриални роботи.

Създателите им се надяват, че роботите ще намерят своето място в сферата на здравеопазването и обслужването, подобно на техните събратя в автомобилната индустрия.

Една от пречките за по-широкото разпространение на андроидите е високата им цена, поради което те или се купуват на лизинг, или се вземат под наем. Очаква се обаче в близко бъдеще цените им да започнат да падат, тъй като и други японски компании като “Тойота”, “Хонда” и “Фуджитцу” започват масово производство на роботи от второ поколение.

Автомобилният гигант “Тойота” възнамерява през 2010 г. да започне да продава домашни роботи, които да помагат в домакинството, отглеждането на деца и грижите за възрастните хора. “Фуджитцу” разработва своя дроид ENON, предназначен за работа в офиси и магазини.

Японското правителство работи върху създаване на насоки и препоръки, свързани с проблемите на обществената безопасност при работа на автономни роботи редом с хора. В момента в страната няма закон, който да урежда използването на роботи на обществени места.

Коментар