НАТО се притече на помощ на Украйна след кибератаката

Jens Stoltenberg

„През следващите дни НАТО и Украйна ще подпишат споразумение за засилено кибер-сътрудничество”, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг
(снимка: NATO)

НАТО обеща подкрепа на Украйна, след като страната беше засегната от „масирана кибератака”, която срина множество правителствени уебсайтове. Генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че алиансът ще подпише споразумение за засилена киберсигурност с Украйна през следващите няколко дни.

Експертите от НАТО вече са работили с Украйна „на място” и споделяха информация за „злонамерените кибератаки”, които засегнаха страната на 14 януари, съобщи ComputerWeekly. Случаят се свързва с напрегнатите преговори между Русия, САЩ и НАТО относно струпването на 100 000 войници от Русия при украинската граница.

Засегнати от кибератаката бяха повечето правителствени сайтове, включително тези на Министерството на външните работи, на антимонополния комитет и на Diaa – онлайн платформата, използвана от гражданите за достъп до паспорти, сертификати за ваксинация и други услуги. Официалните уебсайтове на кабинета на президента Владимир Зеленски и украинския парламент не бяха засегнати. Мобилната версия на Diaa също работеше.

Хакерите публикуваха съобщения на засегнатите сайтове, предупреждаващи хората, че „всичките ви лични данни са качени в публичната мрежа” и че трябва „да се страхуват и да очакват най-лошото”. Имаше рисунки на украинското знаме и карта на Украйна, и двете зачеркнати.

Текстът, който е частично написан на полски език, се позовава на противоречиви събития в историята на Украйна относно отношенията ѝ с Полша. Но в полския текст бяха намерени грешки, които предизвикват предположения, че става дума за опит да се отклони вниманието и да се припише отговорността на „полски хакери”.

„Съобщението е на полски език, но полските вестници и украинците, които говорят свободно полски, откриха няколко грешки в текста. Това означава, че е преведено с Google или друга услуга за превод”, казва един от коментаторите в Украйна.

„Киберекспертите от НАТО в Брюксел обменят информация с украинските си колеги относно настоящите злонамерени кибер-дейности. Съюзническите експерти в страната също подкрепят украинските власти”, заяви Йенс Столтенберг.

„През следващите дни НАТО и Украйна ще подпишат споразумение за засилено кибер-сътрудничество, включително достъп на Украйна до платформата за споделяне на информация за злонамерен софтуер на НАТО”, допълни шефът.

В съобщението на засегнатите уебсайтове хакерите се позовават на инциденти в украинската история, включително присъединяването на Волин, бивша част от Полша, към Украйна през 1939 г., довело до депортирането на хиляди поляци в сибирските трудови лагери. Споменава се още Организацията на украинските националисти (ОУН) – крайнодясна група, действала в Галиция, част от Полша, преди Втората световна война.

Отделът на киберполицията на Украйна заяви, че все пак съдържанието на правителствените компютърни системи не е било засегнато и не са загубени лични данни. „За да се предотврати разпространението на атаката върху други ресурси и за локализиране на техническия проблем, работата на други правителствени сайтове беше временно преустановена”, се казва в изявлението.

Коментар