Китай разширява тестването на цифров юан

Китай се очертава като пионер във въвеждането на национална цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Народната банка на Китай разширява тестването на цифров юан (e-CNY) преди старта на Олимпийските игри, които ще се проведат в страната следващия месец. Азиатската държава е сред пионерите във въвеждането на дигиталните пари. 

Въпреки че цифровата валута направи добър дебют в магазините за съдържание и онлайн портфейлите с нея станаха широко разпространени, действителният брой транзакции, извършени с помощта на e-CNY, не е толкова впечатляващ. Причината за това е, че цифровият юан все още е ограничен до 10-те големи града, участващи в пилотния проект e-CNY, отбелязва Ройтерс.

По-широкото възприемане на дигиталния юан също е възпрепятствано от голямата популярност на услугите Alipay на Ant Group и WeChat на Tencent, които доминират на пазара на онлайн плащания в Китай. Въпреки това, e-CNY се превърна в една от първите национални цифрови валути в света, което поставя Народната банка на Китай в челните редици на надпреварата, в която централните банки на различни страни се стремят да издадат своя собствена цифрова валута.

На 4 януари беше пуснат портфейл за съхранение и взаимодействие с e-CNY, който е предназначен за използване на мобилни устройства. Според консултантската фирма Sensor Tower, цифровият портфейл е станал най-изтегляното безплатно приложение в китайския App Store на 8 януари, след което задържа позицията в продължение на пет последователни дни.

Общо цифровият портфейл е изтеглен повече от 2,5 милиона пъти. Преди това, за да отворят цифров портфейл, потребителите трябваше да посетят банка.

Въпреки че тестването на цифровия юан набира скорост, то все още е ограничено до няколко града като Шанхай и Шенжен, както и Пекин, който ще бъде домакин на Олимпийските игри през февруари. Очевидно китайските власти възнамеряват да демонстрират възможностите на e-CNY на чуждестранни туристи, които са решили да посетят спортното събитие.

Към момента броят на сценариите на приложение на цифровия юан все още е силно ограничен, поради което много притежатели на портфейли за съхранение на e-CNY рядко ги използват на практика.

Коментар