Украйна отключи взривен ръст на хакерските атаки

Събитията в Украйна предизвикаха взривен ръст на кибер атаките. Явлението за пореден път потвърждава опасността от цифрова война с всички непредсказуеми последствия за света, коментираха експерти по сигурността.

През миналата седмица са засечени няколко десетки инцидента в сферата на информационната сигурност. Най-яркият от тях е DDoS атаката на украинските хакери „КиберБеркут” срещу системите на НАТО и множество правителствени сайтове, банки и медии.

Телекомуникационните системи също са под прицела на хакерите. В частност, регистрирани са атаки срещу ТВ спътници и опити за нарушаване на работата на телекомуникационни канали за връзка.

На опасността от разпределени атаки, насочени срещу ключови информационни системи, вече трябва да се гледа много по-сериозно, смятат експертите. Още през 2011 г. практически всички водещи държави заявиха готовност да разработят и използват собствени кибер оръжия. Това показва, че стоим на прага на ерата на кибер войните, смятат експерти.

Най-доброто решение в случая е създаване на Международна организация по киберсигурност (ICSO), предлага  Лаборатория Касперски. Има се предвид независима глобална платформа за международно сътрудничество и сключване на споразумения за неприлагане на кибер оръжия, както и за разработка на нормативно-правни актове за обезпечаване на сигурността на критично важни ИТ инфраструктури.

Една от задачите на ISCO може да бъде разследването на инциденти в областта на информационната сигурност и борбата с кибер тероризма, уточняват от антивирусната компания.

Коментари по темата: „Украйна отключи взривен ръст на хакерските атаки”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Руските тайни служби и украинските хакери – това са двете страни на една монета. Въпросът е кой ще се докопа до кокала, а цената естествено ще плаща обикновения украински народ. И то тепърва ще почва да я плаща яко…

    Иначе Лаборатория Касперски с подобни идеи да не остане без хляб. За разлика от вирусите в живота, вирусите по компютрите могат да се премахнат като опасност на едно 99,9999%. Твърде висок процент, който ще подтикне фирмите да не използват антивирусни програми. Вместо това ще си правят обикновени застраховки, които ще са в десетки пъти на по-ниски стойност от антивирусния софтуер.

  2. Пострадал

    Най-яркият от тях е DDoS атаката на украинските хакери „КиберБеркут” срещу системите на НАТО и множество правителствени сайтове, банки и медии…..хахаха…това са руските тайни служби.

Коментар