Мария Велединова от Progress влезе в престижна класация

Мария Велединова, старши продуктов мениджър в Progress, е отличена в престижната селекция „Women in Product Management in Europe” („Жените в продуктовия мениджмънт в Европа”) за 2021 г. на организацията „Product Management Festival” (PMF), съобщиха от софтуерната компания. Мария е единствената българка в селекцията, практикуваща продуктов мениджмънт у нас.

Мария Велединова успешно ръководи редица продуктови инициативи
(снимка: личен архив)

Международната организация PMF обединява продуктови мениджъри от цял свят с цел обмяна на опит и създаване на нови контакти. Селекцията „Жените в продуктовия мениджмънт в Европа” отбелязва професионалните успехи и положителния принос на жените в тази област за развитието на техните компании, общности и на самата професия.

Списъкът се изготвя на база номинации, подадени от общността. Тази година той включва 42 дами от различни индустрии в 14 държави.

„Благодаря на PMF общността за това признание”, каза Мария Велединова. „В Progress следваме най-добрите практики в продуктовия мениджмънт… Радвам се, че това, което правим в България за глобалния пазар, получава такова признание”.

Мария има над 13 години опит в сферата на продуктовия мениджмънт и в трансформирането на организации в посока създаване на иновативни софтуерни продукти.

Тя се присъединява към Progress през 2019 г., където отговаря за продуктовата линия Progress Telerik .NET Web, включваща UI for Blazor – най-голямата в света библиотека с компоненти за потребителски интерфейс за новата технология на Microsoft – Blazor.

Със стратегически подход и силен фокус върху нуждите на клиента, Мария успешно ръководи редица продуктови инициативи, работейки тясно със софтуерните инженери, специалистите по потребителско преживяване (UX) и маркетолозите в Progress.

Мария е завършила компютърни науки в Техническия университет в София и притежава магистърска степен по управление на проекти по информационни технологии от Нов Български Университет. Има богат опит в работата с технологии на Microsoft, DevOps и Scaled Agile.