Тексаски рейнджъри в Интернет

Администрацията на щата Тексас започна да излъчва на живо в Интернет картина от държавната граница с Мексико. Това е част от една програма за защита срещу нелегален трафик на хора и наркотици, която поощрява участието на американските граждани в наблюдението и откриването на съмнителни действия в близост до границата.
Миналият четвъртък започна теста на Уеб сайта texasborderwatch.com. На него се показва картината, излъчвана от осем камери, разположени на невралгични места в граничната зона. На съзнателните и наблюдателни американски граждани са предоставени средства за изпращане на електронни съобщения при забелязване на нередности. Преди това картината от камерите беше достъпна само за граничната полиция и собствениците на земята, където са разположени камерите.
Някои групи за защита на гражданските права отправиха критики към “виртуалното наблюдение на границата” с аргументите, че това ще внесе страх в жителите на граничните зони и би могло да доведе до фалшиви сигнали за престъпления и профилиране на расова основа.
Според официалните власти, камерите ще работят на места, за които има подозрения, че се извършват нелегални дейности. Като такива се сочат езерата Амистад в Дел Рио и Фолкън Лейк в Запата, както и активни гранични зони – места за почивка по магистралата и гранични пунктове за проверка.
Изпратената по електронна поща информация отива в оперативния център на щата и при местните полицейски власти. Предвижда се проектът да се разрастне и да се инсталират поне 70 камери в граничните зони на Южен Тексас. Някои от Уеб камерите ще имат възможности за приближаване на обектите, както и за нощно наблюдение.
Програмата се финансира от щатския бюджет, който е отпуснал 5 млн. долара във вид на федерална субсидия.

Коментар