Рок звезда се разсърди на Spotify заради Covid

За стрийминг услугата Spotify става трудно да балансира между подкастърите
(снимка: CC0 Public Domain)

Нийл Йънг поиска Spotify да премахне всички негови изпълнения от платформата си незабавно. Причината – „дезинформация за ваксините”, разпространявана от подкастъра Джо Роган в стрийминг-медията.

„Могат да имат или Роган, или Йънг. Не и двете”, написа звездата в писмо до ръководството и звукозаписната си компания, за което съобщава публикация на BBC.

Роган често бива критикуван за излъчване на материали, в които има скептицизъм относно ваксините и се говори за лечението на Covid-19 с ивермектин.

Коментарите на Йънг бяха вписани в отворено писмо, което беше публикувано за кратко на неговия уебсайт Neil Young Archives, но след това беше премахнато. „Искам да уведомите Spotify незабавно, още днес, че искам всичката моя музика да бъде свалена от тяхната платформа”, написа той.

Spotify е платила 100 милиона долара за права върху подкаста на Роган през 2020 г. Фирмата се въздържа да коментира случая. Самият Нийл Йънг в писмото си признава, че „с приблизително 11 милиона слушатели на епизод, JRE е най-големият подкаст в света и има огромно влияние”.

Това не е първото спречкване на Нийл Йънг със Spotify. През 2015 г. той поиска неговите песни да бъдат премахнати от платформата, както и от Apple Music и други стрийминг сайтове, след като заяви, че качеството на звука им не е достатъчно добро.

Коментар