Евтин Pentium овърклокнат до 5,8GHz

Двуядрен процесор Pentium Gold G7400T издържа овърклок на честотата с 87%
(снимка: Intel)

Професионален овърклокър от Тайван, известен под псевдонима HiCookie, извърши екстремен овърклок на един от най-достъпните процесори на пазара – Intel Alder Lake с препоръчителна цена от 64 долара.

Ентусиастът с истинско име Chi Hua Ke е увеличил честотата на двуядрения процесор Pentium Gold G7400T от 3,1GHz на 5,8GHz, тоест с почти 87%, съобщи за овърклок постижението Tom’s Hardware.

Новите процесори от серията Pentium са предназначени за евтини компютри и принципно не включват опции за овърклок. За последно Intel предложи процесори Pentium с възможност за овърклок през 2014 г. с пускането на Haswell Pentium G3258 Anniversary Edition. Този чип на цена от $72 имаше отключен множител.

Въпреки това, с възможността за промяна на честотата на BCLK шината на някои дънни платки, базирани на платформата Intel LGA 1700, е възможно да се ускори всеки процесор Alder Lake, дори ако той не поддържа овърклок официално.

Pentium Gold G7400T, който е един от най-достъпните процесори от серията Alder Lake-S, е чудесен за тестване на уменията на овърклокърите. Този чип има две ядра, работещи на честота от 3,10GHz, 2,5MB L2 кеш и 6MB L3 кеш. Тъй като процесорът принадлежи към T-серията чипове, номиналното му ниво на TDP (разсейвана топлинна мощност) е само 35W.

С други думи, този процесор може да се използва в компютри с напълно пасивно охлаждане. Овърклокът обаче изисква по-ефективна охладителна система.

Овърклокът на двуядрен процесор до 5,8GHz не е рекорд. Например, същият Pentium G3258 Anniversary Edition беше овърклокнат до 6,7GHz. Въпреки това, като се вземат предвид микроархитектурните характеристики, овърклокнатият Pentium Gold G7400T в момента е най-продуктивният двуядрен процесор в тестове като Geekbench 3.4.4, HWbot x265 Benchmark 4K, HWbot x265 Benchmark 1080p и Y-Cruncher-Pi.

За да повиши тактовата честота на Pentium Gold G7400T до 5808MHz, Hicookie е увеличил честотата на BCLK шината на дънната платка до 187 MHz (87% по-висока от номиналните 100 MHz), а също така работното напрежение на процесора до 1,656 V. Чипът е охлаждан с течен азот.

Експериментът е проведен на скъпа дънна платка Gigabyte AORUS Z690 Tachyon. Подобни платки със сигурност не се използват с толкова евтини процесори, но за овърклок експерименти са отличен кандидат.

Коментари по темата: „Евтин Pentium овърклокнат до 5,8GHz”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Безсмислен експеримент от човек нямащ чишка да си играе…

Коментар