Борса ще следи търговията с блокчейн технология

Блокчейн технологията обещава предимства на нова фондова борса
(снимка: CC0 Public Domain)

Първата в САЩ фондова борса, базирана на блокчейн технология, получи тази седмица регулаторно одобрение от местната Комисия по борсите и ценните книжа. В документация, която Комисията качи на уебсайта си, се казва, че борсата Boston Security Token Exchange (BSTX) може да използва новата технология, за да предложи по-бърз търговски сетълмент.

В сравнение с традиционната борса, при която обикновено са необходими два дни за уреждане на сделка, BSTX ще предлага сетълменти в рамките на същия и следващия ден, съобщи Engadget. Наред с това тя ще използва частен блокчейн, за да предложи пазарна емисия, която ще позволи на участниците да виждат собствените си сделки, както и тези на други търговци, изцяло анонимно.

Борсата няма да предлага на членовете си опция за търговия с цифрови токени. Това означава, че тя няма да бъде ново място за покупка и продажба на криптовалути и други виртуални активи.

BSTX планираше да се съсредоточи върху токенизирани ценни книжа, но Комисията отхвърли тези планове при първоначалното одобряване на регистрацията. Джей Фрейзър, директор на BSTX, казва, че борсата планира да въведе търговия с токени по-късно.

Целта, по неговите думе, е да се създаде борса, която в крайна сметка да прилича повече на Coinbase, отколкото на нещо като NASDAQ или NYSE. Очаква се BSTX да започне дейност преди втората половина на годината.

Коментар