Квантови изчисления ще подобряват батериите

Квантовият компютър IBM Q System One ще се използва за подобряване на батериите
(снимка: IBM)

IBM обяви споразумение с канадската провинция Квебек за сътрудничество в областта на квантовите изчисления, които имат потенциал в много области, като например създаването на по-ефективни батерии.

За първи път Канада възнамерява да използва квантовия компютър IBM Quantum System One, който ще бъде разположен в съоръжението на компанията в Бромонт, Квебек, и трябва да заработи в началото на 2023 г.

Партньорството предвижда интегриране на квантовите изчисления с облачните изчисления, високопроизводителните изчисления и системите за изкуствен интелект. Според IBM, „батериите са много трудни за производство и подобряване. Работим върху тях от десетилетия и напредъкът е бавен”, казват от компанията пред Ройтерс.

IBM вярва, че използването на AI и квантов компютър ще даде възможност да се промени ситуацията и да се разбере какво наистина се случва в „сърцето” на батерията, да се получи нова информация за материали и процеси и да се създадат по-модерни батерии.

Компанията заяви, че си сътрудничи и с местните власти в САЩ и Обединеното кралство за подобни цели.

В момента много страни се включват към надпреварата за разработване на квантови технологии, които могат да осигурят пробив в областта на изкуствения интелект, материалознанието и химията. Квантовите компютри, базирани на “кубити“, теоретично са способни да изчисляват милиони пъти по-бързо от класическите суперкомпютри.

Коментар